Prodeje nových aut v EU klesají pět měsíců v řadě, klíčový německý trh v listopadu ztratil třetinu

Dealerství Audi v Mnichově - v listopadu prodej nových aut v EU klesl meziročně o pětinu

Dealerství Audi v Mnichově - v listopadu prodej nových aut v EU klesl meziročně o pětinu Zdroj: Audi

Dealerství Škoda Auto - prodeje nových vozů v EU klesají úž pět měsíců v řadě
2
Fotogalerie

Evropané si v listopadu koupili 713 tisíc nových osobních aut. To je meziročně o 20,5 procent a méně a zároveň jde o pátý měsíční pokles po sobě. Letošní listopad je nejhorším listopadem v historii záznamů, které sahají do roku 1993. V Česku byl pokles v uplynulém měsíci mnohem mírnější a za 11 měsíců letošního roku už prodej vykazuje meziroční růst. To se ovšem netýká tuzemské Škody Auto.

Za prvních 11 měsíců letošního roku se prodej nových automobilů v EU meziročně snížil o 0,04 procenta zhruba na 8,9 milionu, uvádí Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Do minulého měsíce silný růst ze začátku roku vyrovnával pokles prodeje způsobený nedostatkem polovodičů a prodej aut se do října úhrnem zvyšoval.

Tři z největších evropské automobilových trhů zaznamenaly v listopadu dvouciferné ztráty, stejně jako řada ostatních trhů. V Německu se prodalo o 31,7 procenta méně vozů, v Itálii o 24,6 procenta a ve Španělsku o 12,3 procenta. Více aut se v listopadu meziročně prodalo pouze v Bulharsku, Irsku a ve Slovinsku.

V České republice se v listopadu podle ACEA prodalo meziročně o 7,5 procenta méně nových aut, celkem 16 174. Od ledna do konce listopadu ale počet registrací vykazuje růst o 4,4 procenta na 190 668 aut.

K nejhoršímu listopadu od roku 1993 podle partnera poradenské společnosti EY Petra Knapa přispělo omezení nabídky a delší dodací lhůty. „Skoro třetinový meziroční propad v Německu a čtvrtinový v Itálii ukazují rozsah problému. Pro srovnání - loni v listopadu byl propad 12 procent,“ řekl Knap. „Letošní listopadový výsledek poslal celkových 11 měsíců roku 2021 už lehce pod úroveň katastrofálního roku 2020. Takže se přání alespoň minimálního meziročního růstu v EU prakticky určitě nevyplní,“ dodal.

Z jednotlivých výrobců se v říjnu nedařilo například skupině Volkswagen, která v EU prodala meziročně o 33,7 procenta vozů méně. Škodě Auto, která je součástí skupiny, prodej v EU meziročně klesl o 28,6 procenta na 34 124 aut. Od ledna do listopadu se skupině Volkswagen prodej snížil o 1,6 procenta. Škoda vykazuje propad o 7,6 procenta.

Výrazně nižší prodej (minus 23,5 procenta) měla v listopadu i skupina Stellantis, jejíž součástí jsou značky Peugeot, Fiat nebo Citroën. O 28,3 procenta klesl v listopadu prodej značce Daimler. Pokles o 43,7 procenta zaznamenala americká automobilka Ford, naopak jihokorejská skupina Hyundai registruje nárůst o 20,9 procenta.