Škoda Auto si postavila farmu 3D tiskáren. Vyrábí chybějící díly i nástroje pro dělníky

Video placeholde
Výroba 3D tiskáren Prusha Research
Výroba 3D tiskáren Prusha Research
Výroba 3D tiskáren Prusha Research
Výroba 3D tiskáren Prusha Research
Výroba 3D tiskáren Prusha Research
59
Fotogalerie

Škoda Auto sází čím dál tím více na roboty. Česká automobilka využívá takzvané 3D farmy. Pomocí desítek 3D tiskáren si vyrábí chybějící komponenty, náhradní díly a nářadí. Svaz průmyslu a dopravy za to Škodovce udělil ocenění za jeden z nejinovativnějších přístupů.

„Pomocí 3D tisku vyrábíme komponenty a nářadí rychleji, efektivněji a s nižšími náklady. Plně tak využíváme technologie z oblasti Průmyslu 4.0," říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva Škoda Auto za oblast výroby a logistiky.

Škodovka používá metodu 3D tisku například při výrobě prototypů v pilotní hale. Automobilka navíc používá tuto technologii v útvaru Centrálního technického servisu, například při výrobě nářadí a náhradních dílů nebo při zkouškách nových materiálů.

V oblasti výroby a logistiky využívá automobilka 50 kusů 3D tiskáren, které jsou v vzájemně propojeny prostřednictvím speciální sítě. Největší „3D farma“, což je skupina deseti tiskáren, se nachází ve svařovně hlavního závodu v Mladé Boleslavi. Tato technologie umožňuje flexibilně vyrábět potřebné nářadí nebo provádět opravy. "Výrazně se tím zkracuje dodací lhůta pro potřebné nářadí a náhradní díly a odpadá nutnost pořizovat si je do zásoby. Tištěné díly se zakládají v databázi a lze je kdykoliv dodatečně vytisknout či příslušným způsobem upravit." uvádí automobilka.

Škoda Auto 3D tiskárny využila v době pandemie. Během dvou měsíců vyrobila celkem1400 ochranných štítů pro své zaměstnance a pracovníky různých neziskových organizací.

Podívejte se, jak probíhá výroba 3D tiskáren Prusha Research