Prodeje Tesly předčily očekávání, akcie vyletěly vzhůru

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY-SA 3.0 Crixxor via Wikimedia

Automobilka Tesla Motors v nedávné době době oznámila, že ve čtvrtém čtvrletí dodala zákazníkům 6900 vozů Model S. Celkový počet dodaných vozů za uplynulý rok tak překonal veškerá očekávání. Reakce akcií na sebe nenechala dlouho čekat a ty vyletěly vzhůru.

Čtvrletní prodeje převýšily původní očekávání o 20 procent, jak uvedl šéf prodeje Jerome Guillen na právě probíhajícím mezinárodním autosalonu v Detroitu. Podle Guillena se aktuálně na silnicích po celém světě pohybuje na 25 tisíc vozů Model S. Jen za loňský rok automobilka prodala 22 450 aut, uvedl Bloomberg.

Cenné papíry v reakci na toto prohlášení vystoupaly v úterý 14. ledna o celých 16 procent na finální hodnotu 161,27 dolaru. Jde o největší nárůst během jediného dne od 3. prosince.

Akcie Tesla Motors za posledních pět dníAkcie Tesla Motors za posledních pět lidíAkcie Tesla Motors za posledních pět lidí|Tesla Motors

Tesla Motors má za sebou úspěšný rok. Jak nedávno uvedl šéf firmy Musk, firma prý rozšiřuje výrobu na 35 tisíc aut za rok. Přestože je výrobce čiště elektrických automobilů zatím záležitostí především pro bohaté zákazníky, začíná se prosazovat na prvních evropských trzích. Například norský automobilový trh Model S úplně ovládl, když překonal v prodejích všechny modely ostatních značek.

Automobilka také zvažuje závod v Evropě. Tuzemská vládní agentura CzechInvest se prý snaží nalákat firmu do České republiky. Obě strany se však k vyjednávání vyjadřují prozatím velmi opatrně.

„O zájmu společnosti Tesla Motors realizovat investici v Evropě víme, pečlivě monitorujeme její aktivity a v USA vyvíjíme nezbytné kroky pro získání případné investice,“ citoval server idnes.cz Adélu Tomíčkovou, mluvčí CzechInvestu. „Jedná se o velice citlivý projekt,“ dodala.

Výrobce začal nabízet svůj Model S také v Číně. Kvůli sporu o obchodní značku však automobilka zatím nedala tomuto vozu čínský název. Důvod je prostý: čínský název „Tche S' La“ si již v roce 2006 zaregistroval místní podnikatel, který se odmítá obchodní značky vzdát.

Elon Musk: Čeká nás spousta práce
„Čeká nás ještě spousta práce,“ uvedl v rozhovoru pro Autonews.comElon Musk. Jestliže za uplynulý rok vyrobila automobilka přes 20 tisíc kusů elektromobilů Model S, do roku 2020 by to mělo 250 tisíc vozů. Cílem je 500 tisíc aut za rok.
V letošním nebo příštím roce má přijít na trh elektrické SUV Model X. Už do dvou let má automobilka v plánu ročně vyrábět 80 tisíc kusů Model S a stejný počet Model X.
Klíčové by pak mělo být auto, které Tesla nabídne kolem roku 2017: Model E je dlouho spekulovaný elektromobil cenově dostupný širokým vrstvám zákazníků.