Produkce ocelárny Evraz klesla kvůli slabé poptávce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Největší ruská ocelárna Evraz ve třetím čtvrtletí kvůli slabé poptávce snížila produkci. K poklesu přispěla nižší výroba české divize, kterou firma hodlá do konce roku prodat. Evraz uvedl, že produkce oceli ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům klesla o tři procenta na 3,96 milionu tun. Výroba ocelářských produktů se propadla téměř o čtyři procenta.

Evraz podobně jako další ocelárny začal omezovat činnost, když známky zpomalování hospodářského růstu v Číně a dluhová krize v Evropě způsobily prudký pokles cen oceli z rekordu dosaženého v roce 2011.

Firma nedávno zastavila provoz svých oceláren ve Spojených státech a v Itálii. Kromě prodeje české divize Evraz Vítkovice Steel (EVS) má podnik podle agentury Reuters v úmyslu prodat rovněž jihoafrickou divizi Highveld Steel.

EVS je třetí největší hutní společností v České republice, kde zaměstnává zhruba 1100 lidí. Kvůli slabé poptávce už vítkovická ocelárna v poslední době několikrát pozastavila provoz a společnost Evraz uvedla, že pokud se podnik nepodaří prodat, ocelárnu zavře a bude provozovat pouze válcovny.

Spolumajitelem Evrazu je ruský miliardář Roman Abramovič. Ten je rovněž vlastníkem například anglického fotbalového klubu Chelsea.