Propuštění pracovníci Vítkovic mohou dostat až téměř půl milionu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vitkovice

Zaměstnanci ostravské ocelárny Vítkovice Steel, která 30. září uzavře svůj provoz, mohou při odchodu dostat částku odpovídající až 18 měsíčním platům. Propouštění by se mělo týkat 200 až 250 lidí. Řekl to předseda představenstva společnosti Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Mluvčí firmy Jaromír Krišica řekl, že průměrný zaměstnanec si při splnění konkrétních podmínek, jako je například délka zaměstnání v podniku, může přijít až na 450 tisíc korun. Firma má nyní přes 1100 zaměstnanců, po uzavření ocelárny budou ostatní provozy dál normálně fungovat.

„Nabízíme podle počtu odpracovaných let průměrný plat až do 12 měsíců plus 70 tisíc jednorázový příspěvek plus tři měsíce, které vyplývají ze zákona. To je zhruba asi 18 měsíců průměrného platu,“ řekl Ščuka. Výši průměrného platu firma neuvádí. Odborový předák Zdeněk Kološ už ve čtvrtek řekl, že domluvený sociální program není špatný, i když vzhledem k uzavření provozu je to takové menší zlo.

Definitivní uzavření ocelárny, která v Ostravě fungovala přibližně 100 let, oznámili zástupci firmy, vlády a Moravskoslezského kraje ve čtvrtek. K 30. září firmě vyprší platnost integrovaného povolení, které velkým podnikům určuje podmínky, za nichž mohou fungovat. Aby ocelárna mohla dál vyrábět, musel by tam podnik vybudovat sekundární odprášení, což by znamenalo značnou investici.

Přísné emisní limity

„Vlastník rozhodl, že investice do sekundárního odprášení by byla riziková a mohly by ohrozit existenci zbytku firmy,“ řekl Ščuka. Důvodem, proč ocelárna končí, je podle něj velmi přísné nastavení ekologických podmínek, které jsou nepříznivé ve srovnání s konkurencí z Evropy i odjinud. Ščuka řekl, že firma přišla o emisní povolenky, přičemž české emisní limity patří k nejpřísnějším v Evropě, a například elektřina je zase naopak nejdražší.

„Máme přes 1100 zaměstnanců. Počítáme s tím, že odejde 200, maximálně 250,“ řekl předseda představenstva. Předpokládá, že část zaměstnanců odejde do předčasného důchodu. Podle odborářů ale o práci přijde podstatně více lidí. Kološ řekl, že uzavření ocelárny bude mít vliv například na firmy, které pro ni pracují a dodávají jí suroviny.

Třetí největší česká hutní firma Vítkovice Steel patřila od roku 2005 do loňska ruské ocelářské a těžařské skupině Evraz Group. Od počátku loňského dubna drží stoprocentní podíl ve firmě skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru.