Provoz vrtulníků na nizozemských plošinách kontrolují české radary

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Steven Straiton via Flickr (CC BY 2.0)

Sledovací systém společnosti ERA v Pardubicích kontroluje provoz vrtulníků na ropné plošině u nizozemského pobřeží. Po roce testů je v ostrém provozu. Dispečeři mohou s pomocí systému sledovat pohyb helikoptér v oblasti o velikosti 30 tisíc čtverečních mil. Vidí je od výšky 150 metrů do 15 kilometrů.

„Většina vzdušného prostoru nad ropnými plošinami vzdálenými od pobřeží nebyla pokryta radarem a nizozemští dispečeři tak museli spoléhat jen na rádiovou komunikaci s piloty vrtulníků,“ uvedla zástupkyně firmy Stejskalová Reichová.

Nizozemský projekt měl svá specifika. Nad pevninou se signály chovají jinak než nad masou pohybující se vody. Ropné plošiny se navíc kvůli vrtům chvějí a Severní moře má velmi drsné klima, které vystavuje použité materiály značné zátěži.

„Aby (technici) dosáhli požadovaných výsledků na přesnost sledování, instalovali 17 stanic přímo na ropných plošinách a tři další na pobřeží a blízkých ostrovech,“ uvedla Reichová.

Firmu ERA vlastní skupina Omnipol. Koupila ji v roce 2011. Podnik vyvíjí a vyrábí sledovací systémy pro letový provoz pro potřeby civilních letišť i armádních a bezpečnostních složek. Systémy pardubické firmy fungují v 57 zemích světa.