Průmyslový obr GE se spojí s ropným specialistou Baker Hughes

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil

ropná plošina Statfjord, kterou provozuje norský ropný koncern Statoil Zdroj: Jarvin Jarle Vines, wikimedia

Ropná plošina brazislké firmy Petrobras
Ropná plošina v USA
Ropná plošina v USA
těžba ropy
Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy
6
Fotogalerie

Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) se dohodl, že sloučí své aktivity v ropném a plynárenském sektoru se společností Baker Hughes, která je třetím největším poskytovatelem služeb pro ropná pole. Spojením vznikne nový podnik s ročními tržbami kolem 32 miliard dolarů (zhruba 790 miliard korun).

GE bude v novém podniku vlastnit podíl 62,5 procenta, zatímco akcionářům Baker Hughes bude patřit zbývajících 37,5 procenta. Akcionáři Baker Hughes v rámci spojení aktivit obdrží od GE jednorázovou dividendu ve výši 17,50 dolaru na akcii. Celkově jim tak GE vyplatí 7,4 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Dohodu o spojení aktivit již schválily správní rady obou podniků. Odsouhlasit ji ještě musejí akcionáři Baker Hughes. Nová firma bude z hlediska tržeb druhým největším hráčem na trhu se službami pro ropná pole za konkurentem Schlumberger.

Společnost Baker Hughes se před zhruba dvěma lety dohodla na spojení s větším konkurentem Halliburton. Proti fúzi se však kvůli obavám z narušení hospodářské soutěže postavila americká vláda a firmy se nakonec svého záměru vzdaly.