K fúzi amerických poskytovatelů služeb v energetice za 830 miliard nedojde

Plynová infrastruktura (ilustrační foto)

Plynová infrastruktura (ilustrační foto) Zdroj: Glen Dillon via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Dvojice amerických poskytovatelů služeb pro ropné a plynárenské podniky Halliburton a Baker Hughes upustila od plánované fúze. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti. Právě tento resort se proti chystanému spojení obou společností stavěl a podal kvůli němu antimonopolní žalobu. Tvrdil, že transakce by mohla ohrozit hospodářskou soutěž, zvýšit ceny a omezit inovace v odvětví.

Americká společnost Halliburton se na převzetí konkurenta Baker Hughes dohodla už v listopadu 2014. Hodnota dohody, která měla spojit druhého a třetího největšího poskytovatele služeb pro ropné a plynárenské firmy na světě, v hotovosti a akciích činila tehdy téměř 35 miliard dolarů (kolem 830 miliard korun). V současnosti hodnota fúze činí 28 miliard dolarů.

Plány firem ale narazily na odpor amerických úřadů. „Navrhovaná dohoda mezi firmami Halliburton a Baker Hughes by odbourala nezbytnou konkurenci, zdeformovala trhy s energií a poškodila americké spotřebitele,“ uvedla začátkem dubna americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Vítězství pro Ameriku

Rozhodnutí firem odstoupit od fúze nyní Lynchová uvítala jako vítězství pro americkou ekonomiku a všechny Američany. Úřady se obávaly hlavně růstu cen v sektoru služeb pro ropné a plynárenské firmy, který by tak ovládly pouze dvě velké firmy, kromě sloučené firmy ještě současná jednička na trhu Schlumberger. Své obavy z fúze již dříve vyjádřila i Evropská komise. Ta se mimo jiné obávala, že spojení by mohlo omezit konkurenci a inovace.

„Překážky při získávání zbývajících regulačních schválení a obecné podmínky v odvětví, které vážně poškozují dohodu ekonomicky, vedly k závěru, že ukončení je nejlepším postupem,“ uvedl generální ředitel Halliburtonu Dave Lesar. Halliburton zaplatí Baker Hughes poplatek za ukončení dohody 3,5 miliardy dolarů.

Kolaps dohody přichází v době, kdy se obě firmy snaží vyrovnat s dopady nízkých cen energií na jejich klienty. Minulý týden Baker Hughes oznámil za první čtvrtletí vyšší ztrátu, než se čekalo. Halliburton pak uvedl, že jeho příjmy v prvním čtvrtletí klesly o 40 procent a propustí šest tisíc zaměstnanců.