Průmyslovým podnikům v Číně letos opět začaly růst zisky

Čínští dělníci, ilustrační foto

Čínští dělníci, ilustrační foto Zdroj: CC0: MarkoLovric via Pixabay.com

Zisky čínských průmyslových podniků se v prvních dvou měsících letošního roku vrátily k růstu a v meziročním srovnání vzrostly o 4,8 procenta. Vyplývá to z údajů čínského statistického úřadu. Předešlých sedm měsíců zisky v čínském průmyslu klesaly a v prosinci se snížily o 4,7 procenta.

Oživení firemních zisků přišlo i přes pokračující zpomalování celé ekonomiky, která je druhá největší na světě. Ke zlepšení dopomohl zrychlený prodej průmyslového zboží, zmírnění poklesu výrobních cen a příznivý dopad levné ropy na některá odvětví, uvedl statistický úřad podle agentury Reuters.

Úřad zveřejňuje tyto údaje za první dva měsíce vždy dohromady, protože toto období poznamenávají pohyblivé svátky lunárního nového roku, kdy má většina firem celozávodní dovolené.

Čínský parlament na nedávném zasedání schválil nový pětiletý plán na období 2016-2020, který předpokládá průměrný roční hospodářský růst 6,5 až 7,0 procenta. Čínská ekonomika loni stoupla o 6,9 procenta, což byl její nejpomalejší růst za posledních 25 let.