PSG–International dokončila miliardový projekt obnovy teplárny v Plané

teplárna - ilustrační foto

teplárna - ilustrační foto Zdroj: E15

Společnost PSG – International dokončila projekt komplexní obnovy teplárny v Plané nad Lužnicí v celkovém objemu jedné miliardy korun. Rekonstruovaná teplárna nyní splňuje přísné ekologické normy. Zároveň je díky moderní technologii, která využívá čtyři plynové motory Rolls-Royce, schopná v rekordně krátkém časem pěti minut zahájit výrobu elektřiny do sítě dle požadavků provozovatele přenosové soustavy.

„Tyto moderní typy pístových motorů byly použity vůbec poprvé v ČR,“ uvedl šéf projektu Zdeněk Adamec ze společnosti PSG-International.

Dodavatel v minulých dnech předal teplárnu do užívání majiteli, kterým je společnost C- Energy Bohemia. Součástí komplexní modernizace byly dva nové uhelné kotle, motory, postavena byla nová výměníková stanice s rozvody tepla a rekonstrukcí prošla i parní turbína.

Teplárna je tak schopna dodávat účinným kogeneračním způsobem 110 MW tepla a 57 MW elektřiny. „Rekonstrukce plánské teplárny, která byla zahájena v červenci roku 2013, je zároveň jednou z mála úspěšně dokončených energetických investic v tuzemsku za poslední dva roky,“ doplnil Zdeněk Adamec.

Teplárna je dodavatelem tepla a elektřiny pro místní podniky v Plané i bytové domy Sezimově Ústí. Rekonstrukci teplárny uskutečnila společnost PSG- International v konsorciu s plzeňskou firmou Invelt, která se podílela například dodávkou kotlů.