Půl miliardy pro Škodu. Pomůže to celému regionu, tvrdí vláda

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard Zdroj: ctk

Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
Škoda Auto investuje do závodu v Kvasinách 13 miliard
6
Fotogalerie
Záměr automobilky Škoda Auto rozšířit výrobní kapacitu v závodě Kvasiny podpoří i stát investicí ve výši 570 milionů korun. Podle vlády ale nejde o klasickou investiční pobídku - peníze mají jít především na dopravní infrastrukturu a pomohou tak prý celému Královéhradeckému regionu.

Škoda plánuje do nových výrobních kapacit na vlastních pozemcích v Kvasinách investovat nejméně 7,2 miliardy korun. Má tak vzniknout 1300 nových pracovních míst a návazně asi 400 míst mezi regionálními dodavateli.

Stát pak podpoří vybudování nové strategické průmyslové zóny o velikosti 51,62 hektaru, která navazuje na stávající strategickou průmyslovou zónu Kvasiny. Zároveň bude vybudována nezbytná veřejná infrastruktura v dotčené oblasti Královéhradeckého kraje. Rozvoj zóny souvisí se záměrem Škody rozšířit v Kvasinách výrobu aut i o modely SUV.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že vláda podpoří investici až 570 miliony korun. „Přispěje to k rozvoji celého regionu a celé řadě dalších firem. Půjde o investice do obchvatu obcí, zkapacitnění železničních tratí, vybudování nových cyklostezek, chodníků a měla by se zlepšit i situace ve školství a regionálním zdravotnictví,“ uvedl premiér. Memorandum o spolupráci mezi vládou, Škodou Auto a Královéhradeckým krajem bude podle Sobotky v nejbližší době podepsáno.

Sobotka: Přispěje to k rozvoji celého regionu a celé řadě dalších firem

„Není to klasická investiční pobídka. Tady se neposkytuje přímá pomoc, ale nepřímá tím, že se rozvíjí infrastruktura. Taková byla dohoda se Škodou Auto. Seznam infrastruktury je poměrně široký, především jde o expanzi průmyslové zóny a o silnice a železnice,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Rozšíření výroby Škody v Kvasinách předseda vlády Bohuslav Sobotka osobně podpořil jednáním v centrále Volkswagenu ve Wolfsburgu během své loňské návštěvy Německa. „Velice si ceníme toho, že vláda a Královéhradecký kraj budou investovat do dlouhodobě nevyhovující dopravní a technické infrastruktury na řadě míst v kraji. Dále velmi vítáme příslib investic do posílení spolupráce s obcemi, zajištění další podpory v oblasti školství či zdravotnictví a také do vybudování krajské průmyslové zóny k podpoře další ekonomické aktivity v regionu,“ uvedl člen představenstva Škody Bohdan Wojnar.

Mládek: Není to klasická investiční pobídka

Sobotkova vláda za rok své činnosti podpořila 149 investičních projektů, které ekonomice přinesou téměř 79 miliard korun a vytvoření 15 tisíc pracovních míst. Klíčovými investicemi v minulém roce byly čtyři projekty v souhrnné hodnotě 30 miliard korun firem Nexen Tire, Hyundai Mobis, Lego a JC Interiors.

Škoda Auto má v Česku tři výrobní závody. Hlavní je v Mladé Boleslavi, kde se vyrábějí fabie, rapidy a octavie. Podle výroční zprávy z roku 2013 bylo v Boleslavi zaměstnáno 19.560 kmenových zaměstnanců. V Kvasinách, jež jsou historicky nejmladším závodem automobilky, bylo podle téhož zdroje zaměstnáno 3374 osob. Tamní závod produkuje modely Superb, Yeti a Roomster. Ve Vrchlabí na Trutnovsku, kde se montují automatické převodovky pro celý koncern Volkswagen, v roce 2013 pracovalo 755 kmenových zaměstnanců.

Lednový rekord. Škodovku si koupilo 87 tisíc zákazníků
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto v lednu dodala zákazníkům na celém světě 87 tisíc vozů, meziročně o 7,5 procenta více. Je to nejlepší lednový výsledek firmy. Automobilka 17. února představí v Praze novou Škodu Superb, na trh bude uvedena v červnu.
V minulém roce Škoda Auto poprvé prodala více než jeden milion vozů. Škoda Fabia, která na trh vstoupila koncem loňského roku, si v západní Evropě polepšila přibližně o 55 procent a ve střední Evropě o 50 procent. „Díky naší aktuální modelové paletě a novinkám, které letos uvedeme na trh, máme dobrou startovní pozici,“ uvedl Werner Eichhorn zodpovědný za prodej a marketing firmy.