Putin: Sankce ruský zbrojní průmysl neomezí

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod

Ruský tank T-90, který vyrábí zbrojovka Uralvagonzavod Zdroj: Vitalij V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rusko dokáže nejen zvládnout důsledky západních sankcí ve sféře zbrojního průmyslu, ale v nové situaci naopak upevní své pozice. Prohlásil to v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin v besedě s vedoucími představiteli ruských zbrojovek. Plány na náhradu dovozních výpadků jsou podle šéfa Kremlu splnitelné, problém ale Putin vidí v narušené kooperaci ruských a ukrajinských zbrojních závodů.

Moskva ve sféře zbrojního průmyslu vypracovala řadu alternativních programů a navazuje nové styky v rámci výrobní a technologické kooperace, řekl Putin. „Těší nás, že termíny realizace těchto programů jsou zcela přijatelné a finanční náklady jsou menší, než jsme předpokládali,“ dodal.

Podle ruské agentury RIA Novosti Rusko letos navzdory sankcím vyvezlo zbraně a vojenskou techniku za 9,8 miliardy dolarů, přičemž za celý loňský rok činila hodnota tohoto vývozu 15,7 miliardy. Klíčovými ruskými partnery jsou Indie, na níž připadá 42 procent ruského zbrojního exportu, a dále Čína, Ázerbájdžán, Venezuela a Alžírsko.

Ruská ekonomika se letos ocitla pod tlakem sankcí, které USA a Evropská unie vyhlásily v reakci na březnový zábor Krymu a podporu, kterou Moskva od dubna poskytuje východoukrajinským separatistům. Na situaci na východě Ukrajiny dnes reagoval i ruský prezident, podle něhož na Donbasu navzdory příměří pokračuje občanská válka, která narušuje i kooperaci ruských a ukrajinských zbrojovek.

„U samých hranic Ruska neutichá občanský konflikt, v podstatě občanská válka,“ řekl Putin. „Nehledě na minské dohody (o příměří) pokračuje ostřelování měst a stále ještě umírají civilisté,“ zdůraznil.