PVS pošle do pražské vodovodní sítě skoro dvě miliardy. Jde o rekord

Poslední velká havárie vodovodního řadu zaplavila metro ve stanici Dejvická

Poslední velká havárie vodovodního řadu zaplavila metro ve stanici Dejvická Zdroj: CTK

Zastaralá pražská vodohospodářská infrastruktura dostane v letošním roce nezanedbatelnou finanční injekci, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) na její obnovu a rozvoj pošle 1,8 miliardy korun. Průměrné stáří vodohospodářských sítí je 40 let a infrastruktura se potýká s častými haváriemi.

Jednou z nejnákladnějších investičních akcí bude rekonstrukce čistírny odpadních vod v Miškovicích. Předběžné náklady PVS odhadla na 300 milionů korun. Investice se dočká také ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Za 210 milionů má PVS v plánu obnovit vyhnívací nádrže.

„PVS zároveň i letos přispěla do speciálního fondu na rekonstrukci ÚČOV 215 milionů korun a zvýšila tak částku připravenou k investování na 420 milionů korun,“ uvedl generální ředitel PVS Petr Žejdlík.

Na rozpracované investice městská společnost vyčlení 734 milionů korun a na obnovu a rozvoj 566 milionů. Do povodňových škod investuje PVS 357 milionů. Rezerva pro nečekané události je 108 milionů korun. Společnost má také v plánu nakoupit stroje a zařízení za 60 milionů.

Částku, kterou hodlá městská společnost do infrastruktury sítě investovat, má být letos historicky rekordní. Dosud nejvyšší investice z roku 2013 překoná o téměř 100 milionů korun. „PVS se konečně rozsahem investic blíží k hranici dvou procent z hodnoty spravovaného majetku. Dosažení této částky zajistí pro Pražany obnovu infrastruktury srovnatelnou s vyspělejšími státy Evropy,“ sdělil Žejdlík.

Investice PVS v roce 2014:
Část rozpočtu: Částka:
Investice započaté před rokem 2014 734 mil.
Obnova a rozvoj v roce 2014 566 mil.
Investice do povodňových škod 357 mil.
Rezerva pro nečekané události 108 mil.
Nákup strojů a zařízení 60 mil.
Příspěvek do fondu ÚČOV 215 mil.

Zdroj PVS

K dalším významným investicím patří obnova čiřičů ve vodárně v Podolí, dvojnásobné zvýšení kapacity vodojemu v Uhříněvsi, rekonstrukce kanalizace v ulici Českobrodská a čtvrtá etapa rekonstrukce čerpací stanice Bruska v Praze 6.

Největší investici v rámci odstraňování povodňových škod čekají Prosecké sběrače, jejichž kompletní obnova bude stát 120 milionů korun. Dalších 45 milionů korun si vyžádá rekonstrukce stoky pod Vinohradskou třídou.

Společnost PVS je správce pražské vodohospodářské infrastruktury, která je dlouhá přibližně sedm tisíc kilometrů. Dloihodobě upozorňuje na to, že je síť dlouhodobě podfinancovaná.