Rafinerská společnost Petroplus míří do insolvence

Petroplus

Petroplus Zdroj: eandt.theiet.org

Švýcarská společnost Petroplus, největší nezávislý provozovatel rafinerií v Evropě, uvedla, že připravuje žádost o insolvenční řízení ve Švýcarsku. Podobné kroky chystá také v dalších zemích, informovala Reuters. Firma existenční potíže naznačila už minulý týden, v pondělí pak bylo zastaveno obchodování s jejími akciemi na burze. Petroplus má dluhy dosahující až 1,75 miliardy dolarů a jeho situaci zhoršila i nepříznivá situace v odvětví zpracování ropy.

Švýcarský podnik minulý týden uvedl, že zvažuje prodej tří z pěti rafinerií, razantní omezení činnosti a patrně i počtu zaměstnanců. Teď nakonec přistoupil k žádosti o insolvenční řízení. „Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom se vyhnuli takovémuto výsledku. Nakonec jsme se ale nebyli schopni dohodnout s věřiteli na vyřešení problémů,“ komentoval situaci generální ředitel Petroplusu Jean-Paul Vettier.

Firma provozuje pět rafinerií, jejichž souhrnná kapacita činí asi 667 tisíc barelů ropy denně a zaměstnává přes 2500 lidí. Vedle tří rafinérií ve Švýcarsku, Francii a Belgii zpracovává firma ropu také v německém Ingolstadtu a britském Corytonu.

„Primárním cílem představenstva Petroplusu je zajištění bezpečného zastavení provozu,“ uvedla společnost. Podle zdroje agentury Reuters již firma informovala zákazníky o zastavení veškerých dodávek z britského Corytonu.

Akcie Petroplusu v uplynulém roce oslabily o více než 90 procent:

PetroplusPetroplus | Reuters

Kromě dluhů Petroplus do insolvence poslala i složité pozice zpracovatelů ropy. Typické jsou velmi nízké marže, které firmám nedávají mnoho šancí na solidní zisk. Petroplus byl proto závislý právě na úvěrech od bank, za které nakupoval ropu. To si už nemůže dovolit, a tudíž nemá co zpracovávat. Firma byla kvůli nedostatku peněz na nákup ropy nucena snížit produkci ve všech svých rafineriích. Ve dvou z nich tak produkce klesla o více než polovinu.