Razie u výrobců autodílů: německá policie prohledala kanceláře šesti firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Německé úřady v úterý prohledaly pobočky šesti firem včetně kanadsko-rakouského gigantu Magna. Podezírají je z kartelové dohody při výrobě obložení zavazadlových prostorů aut. Úředníci hrozí drastickými pokutami.

Spolkový protikartelový úřad výrobce podezírá z toho, že pomocí vzájemných dohod uměle navyšovali ceny. Firmy tajně spolupracovaly přinejmenším od roku 2002, a to i při určování cen odhlučnění automobilů.

Úřednici odmítli jmenovat konkrétní společnosti. Magna ale přiznala, že razie se týkala i její německé pobočky. Jedna z největších firem svého druhu na světě slíbila, že bude s vyšetřovateli spolupracovat.

Pro Magnu je vyšetřování obzvláště nepříjemné. Její zakladatel, miliardář Frank Stronach, se totiž loni vrhl do politiky. Jeho strana Team Stronach může o víkendových volbách podle předvolebních průzkumů získat až deset procent hlasů.

Výrobci izolačních materiálu jsou pod velkým tlakem na cenu. Automobilky se totiž na těchto pro zákazníka neviditelných a ve velkém objemu vyráběných dílech snaží co nejvíce ušetřit a na dodavatele tak často zbývají jen minimální marže.

Pokud se potvrdí podezření německých vyšetřovatelů, hrozí firmám pokuty ve výši milionů eur. Společnosti ale mohou výměnou za spolupráci s úřady své postihy výrazně snížit.