Reaktor od Rosatomu zamíří do Finska

Rosatom

Rosatom Zdroj: profimedia.cz

První ruský jaderný reaktor AES-2006 v Evropské unii možná nebude stát v českém Temelíně, ale ve finském Pyhäjoki. Finská společnost Fennovoima, která sdružuje zhruba šedesát odběratelů elektřiny, zahájila s ruskou společnosti Rosatom exkluzivní jednání o stavbě nové elektrárny Hanhikivi 1. Původně se o zakázku ucházela i francouzská Areva a japonská Toshiba.

Rusové by mohli vyřešit také loňský odchod německé společnosti E. ON, která ve Fennovoimě držela 34procentní podíl. O převzetí stejně velkého podílu Rosatomem teď s Rusy Fennovoima jedná. Elektrárna by měla podle původních odhadů stát zhruba šest miliard eur. Rusové by tak do projektu museli přinést dvě miliardy eur.

Smlouva o dodání elektrárny má být hotová do konce roku. V provozu by podle předpokladů měla být v roce 2020. Elektřinu bude dodávat vlastníkům Fennovoimy za cenu odpovídající nákladům na výrobu, což je běžný finský model výstavby a provozu jaderných elektráren.

Fennovoima zvažovala výstavbu reaktoru s výkonem 1600 MW. Nabídku dostala od Arevy a Toshiby. Po odchodu E. ON se Finové rozhodli pro menší reaktor. V dubnu oslovili i Rosatom, jejichž reaktor AES-2006 má výkon 1200 MW.

Kromě reaktoru v Pyhäjoki dostal v roce 2010 zelenou i čtvrtý reaktor v elektrárně Olkiluoto, již provozuje konsorcium TVO. Ve Finsku jsou v provozu čtyři reaktory, které dodávají asi 30 procent elektřiny. Staví se třetí reaktor v Olikuotu, u nějž doba výstavby i náklady již vystoupaly více než na dvojnásobek.

Stavba elektrárny s podporou technologie budoucnosti