Rekordní odbyt Mercedesů: V lednu se jich prodalo přes 150 tisíc

Mercedes-Benz E. Vůz páté generace

Mercedes-Benz E. Vůz páté generace Zdroj: reuters

Německému výrobci luxusních automobilů Mercedes-Benz vzrostl v lednu odbyt o 19,9 procenta na rekordních 150.814 vozů. Odbyt se přitom zvýšil na všech třech hlavních trzích, tedy v Evropě, Asii a Severní Americe, uvedla společnost Daimler, které Mercedes-Benz patří.

„Mimořádně dobrý byl na začátku roku prodej v Číně, kde jsme zákazníkům předali více než 40.000 vozidel,“ uvedl v prohlášení ředitel prodeje a marketingu Ola Källenius. Čína je největším světovým automobilovým trhem. Ve srovnání s loňským lednem tam automobilce stoupl odbyt o více než 50 procent.

V Evropě firma v lednu zvýšila odbyt mercedesů o více než 15 procent. V Asii a Tichomoří pak o 37 procent a v Severní Americe o více než dvě procenta. V samotných Spojených státech ale prodej stagnoval.

Včetně vozů značky smart se prodej automobilky zvýšil o 19,3 procenta na 160.138 aut. Pro minivozy smart byla z hlediska prodeje nadále nejdůležitějším regionem Evropa. V Británii automobilka v lednu prodala více než trojnásobek těchto aut než před rokem.