Restrukturalizace Kodaku: na řadu přišly internetové služby

Kodak

Kodak Zdroj: flickr/Takayuki Miki

Společnost Eastman Kodak, která v lednu požádala o ochranu před věřiteli, se dohodla na prodeji svých internetových fotografických služeb firmě Shutterfly. Prodej majetku je součástí snah firmy o oživení, v rámci kterého plánuje omezit své aktivity a zaměřit se na tiskárny.

Firma dostane za svoji Kodak Gallery 23,8 milionu USD (445 milionů korun). Nejdůležitějším krokem Kodaku, který mu má pomoci dostat se z režimu bankrotové ochrany před věřiteli, však bude prodej patentů. Ten ale bude zřejmě trvat ještě několik měsíců. Proces prodeje komplikuje spor s americkým počítačovým gigantem Apple o jeden z jeho patentů.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval fotografickému průmysl. Mimo jiné vynalezl digitální fotoaparát, avšak nedokázal rychle zareagovat na konkurenci.

Kodak vkládá velk naděje do prodeje svých patentů. Firma má zhruba 1100 digitálních patentů a očekává, že z jejich prodeje se jí podaří získat jednu až dvě miliardy USD.

Služba Kodak Gallery má více než 75 milionů uživatelů. Stránky umožňují uživatelům ukládat a sdílet jejich vlastní fotografie a vytvářet tištěné fotoknihy, pohlednice a alba. Účty a fotografie zákazníků z USA a Kanady mají být po prodeji přesunuty na firmu Shutterfly. Klienti, kteří s tím nebudou souhlasit, budou mít možnost si fotografie zdarma stáhnout nebo si je koupit na DVD, napsala agentura Reuters.