Rivian je pohádka, kterou chtějí investoři slyšet. Nakonec ale uspějí spíš tradiční automobilky

Rivian R1S

Rivian R1S Zdroj: Rivian

Šéf Rivianu R.J. Scaring
Rivian R1T
Rivian
Rivian R1T – Elektrický pick-up prošel proměnou na minimalisticky vyhlížející a hranaté užitkové auto.
Značka Rivian celé roky v tajnosti pilovala podvozek, na kterém může stavět nejen trucky, ale klidně i velká SUV
23
Fotogalerie

O společnosti Rivian řada čtenářů jistě nikdy neslyšela, nicméně její IPO na newyorské burze minulý týden bylo největší od roku 2012, kdy se začal veřejně obchodovat Facebook. Dává to vcelku logiku – Rivian je výrobce elektrických pickupů a ty jsou v Americe nejoblíbenější kategorií vozů, spolu s SUV tvoří 70 procent prodaných automobilů. Firma si na burzu došla pro dvanáct miliard dolarů.

A ti, kdo firmě uvěřili, mohou mít zatím radost – akcie Rivianu vystřelily od prvního dne obchodování do úterka asi o padesát procent. Firma je nyní s tržní hodnotou přibližně 130 miliard dolarů největší americkou společností s nulovými tržbami, protože neprodala ani jedno auto. Všechna, která vyrobila, si zatím rozdělili zaměstnanci. Rivian je teď po Tesle a Toyotě co do tržní hodnoty třetí největší automobilkou na světě.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

Je to pěkný důkaz toho, že skutečná elektromobilita a burzovní elektromobilita jsou dvě velmi rozdílné reality. Reálně má Rivian dle prezentace pro investory kapacitu ve své továrně na výrobu 150 tisíc aut ročně s náběhem na tuto hodnotu (dle předpokládané poptávky) v roce 2023. Aby valuace na burze dávala smysl, musela by automobilka dle společnosti New Constructs, která se zabývá fundamentální analýzou firem na burze, růst tak rychle, aby v roce 2030 vyrobila asi pět milionů vozů, což by znamenalo přibližně dvacetiprocentní podíl na elektromobilním trhu celosvětově. Také by to znamenalo rychlejší růst, než má Tesla. Cena akcií je tak zjevně odrazem pohádky, kterou chtějí investoři do Rivianu slyšet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!