Rolls-Royce poprvé za 25 let sníží dividendu

Letecký motor Rolls-Royce

Letecký motor Rolls-Royce Zdroj: Rolls-Royce

Britská strojírenská skupina Rolls-Royce snížila na polovinu výplatu dividendy a varovala před dalším propouštěním. Ačkoliv jde o první omezení dividendy po skoro čtvrtstoletí, investoři zprávu přivítali, protože firma ji nedoprovodila dalším varování před propadem zisku.

Dividenda klesne na 7,1 pence (25 korun) za akcii. Analytici očekávali její snížení jen o 30 procent. Ale úleva investorů z toho, že Rolls-Royce nepočítá s ještě výraznějším poklesem zisku, než který dosud oznámil, vyhnala akcie o 18 procent vzhůru. Jejich cena za poslední dva roky spadla na polovinu.

První snížení dividendy od roku 1992, kdy Velká Británie procházela hlubokou hospodářskou recesí, zasáhne především penzijní fondy. Ty patří mezi největší držitele akcií britské firmy.

Šesté varování

Strojírenská skupina za poslední dva roky vydala pět varování před poklesem zisku. Investoři se obávali, že šéf Rolls-Royce Warren East k nim dnes přidá šesté. Namísto toho ale oznámil, že výhled na tento rok zůstává nezměněný.

Akcie Rolls-Royce

East naznačil, že snížení dividendy bude krátkodobou záležitostí. „Jakmile to krátkodobé finanční potřeby společnosti umožní, přehodnotíme platbu, tak aby časem dosáhla odpovídající úrovně,“ řekl.

Masivní propouštění

Zisk společnosti ve finančním roce 2015 spadl o 12 procent na 1,4 miliardy liber. Letos Rolls-Royce očekává zisk před zdaněním 664 milionů liber. Restrukturalizace firmy si letos vyžádá náklady ve výší 75 až sta milionů liber.

Rolls-Royce loni oznámil, že propustí 3600 ze svých 21 tisíc zaměstnanců. O místo přišlo i 50 z dvou set vrcholných manažerů. Společnost se snaží snížit své provozní náklady o 150 až 200 milionů liber ročně.

Britský výrobce se potýká s poklesem poptávky po leteckých motorech a ztenčujícím se podílem na trhu. Firma věří, že situace se zlepší s představením nových motorů. Nová řada pohonných jednotek zatím zaznamenala růst objednávek o čtyři procenta.