Ropaři z BP si stěžují u amerického soudu

Hodnota BP od výbuchu na plošině klesla o 20 miliard dolarů

Hodnota BP od výbuchu na plošině klesla o 20 miliard dolarů

Britská ropná společnost BP chce, aby její dodavatel Halliburton zaplatil veškeré náklady vzniklé únikem ropy v Mexickém zálivu po výbuchu ropné plošiny v roce 2010.

Ropná společnost BP podala u amerického federálního soudu stížnost. BP zatím požadovanou částku přesně nevyčíslila, již dříve je ale odhadla na 42 miliard dolarů (825,4 miliardy korun). BP doposud vydala v souvislosti s únikem ropy 14 miliard dolarů (275,1 miliardy korun). Na případné odškodné si připravila dalších 20 miliard dolarů. Podle stížnosti podané u soudu požaduje po firmě Halliburton celou částku za vyčištění ropných skvrn a sanaci, ušlý zisk a ztráty z očekávaného snížení hodnoty vrtu Macondo a proplacení veškerých dalších nákladů souvisejících s nehodou, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Další spory

BP vede kvůli výbuchu ropné plošiny v roce 2010 několik právních sporů se svými partnery. Firma Cameron International, která vyrobila pojistný ventil pro vrt, minulý měsíci souhlasila, že zaplatí BP odškodné 250 milionů USD jako náklady spojené s únikem ropy po výbuchu. BP také vede spor s firmou Transocen, majitelem a provozovatelem ropné plošiny Deepwater Horizon.

Chybí důkazy

Halliburton poskytuje služby k těžbě ropy a zemního plynu. BP již dříve obvinila firmu, že úmyslně zničila důkazy k havárii ropné plošiny. Podle BP zničila testy, které ukazovaly na nedostatky betonových produktů, jež společnost použila pro podmořský vrt Macondo osudné ropné plošiny Deepwater Horizon. Plošina Deepwater Horizon explodovala v dubnu 2010 a následně se potopila do moře. Při katastrofě zahynulo 11 lidí a unikly do moře více než čtyři miliony barelů ropy. Únik ropy byl nejhorší v historii USA a způsobil obrovskou přírodní katastrofu.