Rosatom otevřel českou pobočku

Rosatom

Rosatom Zdroj: profimedia.cz

Ruská společnost Rosatom, která je jedním z uchazečů o dostavbu temelínské jaderné elektrárny, otevřela své zastoupení v České republice.

V Česku bude vystupovat prostřednictvím pražské pobočky své dceřiné společnosti Rusatom Overseas, jejímž ředitelem byl jmenován 50letý Zdeněk Šíma. Ten v letech 2009 až 2011 pracoval pro ČEZ jako manažer obchodního řízení nových jaderných projektů a před nástupem do Rusatom Overseas byl exportním ředitelem společnosti Chladicí věže Praha.

Klíčovým úkolem nově otevřeného zastoupení bude zapojit co nejvíce českých společností do globálního dodavatelského řetězce skupiny Rosatom pro realizaci jejích projektů v Rusku, České republice i dalších zemích.

„Otevíráme naše zastoupení v zahraničí, abychom představili do všech podrobností ruský jaderný průmysl a jeho nejmodernější technologie. To pomáhá k navázání a k dalšímu rozvoji vztahů s tamější průmyslovou základnou, s vědeckými a akademickými institucemi,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro mezinárodní obchod a rozvoj korporace Rosatomu Kirill Komarov.

Rosatom je jedním ze dvou účastníků tendru na dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Uchází se o ni prostřednictvím Atomstrojexportu v konsorciu s další ruskou společností Gidropress a českou firmou Škoda JS. Jejich soupeřem je americký Westinghouse.

Rosatom sdružuje přes 250 podniků a vědeckých institucí, v současnosti staví 28 jaderných bloků v různé fázi realizace, přičemž 19 z nich je mimo Rusko.