Rosatom podepsal s českými firmami spolupráci v Dukovanech a Mochovcích

Jaderná elektrána Mochovce

Jaderná elektrána Mochovce Zdroj: Slovenske elektrarne

Ruská společnost Rosatom na moskevském fóru Atomexpo 2016 podepsala nové dohody s českými podniky, které se týkají mimo jiné jaderných elektráren Dukovany a Mochovce. Česká společnost Sigma Group například uzavřela s firmou Rusatom Servis, která je divizí Rosatomu, dohodu o dodání součástek pro hlavní cirkulační čerpadlo pro jadernou elektrárnu Dukovany. Společnost Škoda JS pak podepsala s Rusatom Servis memorandum o vzájemném porozumění.

„V rámci stávajícího memoranda obě strany hodlají spolupracovat na projektu dostavby třetího a čtvrtého energetického bloku jaderné elektrárny Mochovce, včetně poskytování technické podpory ze strany Rusatom Servis v oblasti montáže zařízení primárního okruhu, a také při plnění prací zaměřených na zahájení činnosti, instalace a uvedení do provozu energetických bloků číslo 3 a 4 na jaderné elektrárně Mochovce,“ uvedla Škoda JS ve své dnešní tiskové zprávě.

Skupina Sigma Group vyrábí čerpadla pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii, hutě a doly. Na zahraničních trzích dlouhodobě spolupracuje právě s ruskou společností Rosatom, jež se ucházela o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Sigma Group měla v případě vítězství Rosatomu dodat pro JE Temelín čerpadla. Tendr byl ale nakonec zrušen. Hlavním tuzemským odběratelem Sigmy Group je ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku jsou také společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná.

Růst zisku

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, s 1100 lidmi loni utržila 3,51 miliardy korun, což znamenalo devatenáctiprocentní meziroční nárůst. Hrubý zisk podniku vzrostl o čtvrtinu na 108 milionů korun. Podnik se z téměř 50 procent orientuje na investiční inženýring, tedy na výstavbu a modernizaci jaderných zařízení, třetinu tvoří výroba zařízení pro jaderné elektrárny a zbytek jejich servis.

Od roku 2004 je společnost součástí silné ruské skupiny OMZ z oblasti těžkého strojírenství, který se zaměřuje na inženýring, výrobu, prodej a servis zařízení pro jadernou energetiku, ropný a plynárenský průmysl, důlní techniku a na výrobu speciálních ocelí.