Rosatom stvrdil spolupráci s českými firmami

Temelín

Temelín Zdroj: ctk

Špičky ruského jaderného světa podepsaly v Praze kontrakty s českými firmami za 25 milionů eur. Na fóru dodavatelů jaderného průmyslu Atomex Europe, jehož druhý ročník organizovala skupina Rosatom, podepsaly české firmy Chladící věže Praha, Arako a Sigma Group kontrakty na dodávky pro ruské jaderné elektrárny.

Chladící věže Praha (CHVP) podepsaly s ruským Mostrojem dvě smlouvy na dodávky pro nižněgorodskou a rostovskou elektrárnu v hodnotě 5 milionů eur. „Začali jsme na pěti milionech, počítáme ale, že v horizontu pěti let může objem zakázek vzrůst na 50 až 60 milionů eur,“ uvedl Andrej Nikipelov, generální ředitel dceřiné firmy Rosatomu Atomenergomaš.

Dodavatel armatur, ostravská firma Arako, získal zakázky v hodnotě 20 milionů eur (půl miliardy korun). Arako dodává pro rusy přes 35 let, jeho armatury byly instalovány ve 23 jaderných elektrárnách, které Rosatom postavil v Rusku a zahraničí. Za poslední tři roky firma dodala do Ruska zařízení za 858 milionů korun.

Smlouvu si z fóra odnesla i Sigma, která dodá čerpadla na Baltickou jadernou elektrárnu. Firma už dodala zakázky pro ruský jaderný průmysl v hodnotě 20 milionů eur.

Kontrakty s českými firmami navazují na memoranda podepsaná s Rosatomem v minulém roce Rosatom tak podle expertů posiluje své postavení ve výběrovém řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. „Jedná se zatím o největší reálný obchod, takže si ruská strana určitě významně polepšila ve svých šancích získat tento tendr,“ potvrdil energetický konzultant Jiří Gavor.

Kirill Komarov: Češi jsou výjimkou, chtějí stavět Temelín za vlastní peníze

Pokud investice do temelínské elektrárny dosáhne předpokládaných 200 až 250 miliard korun, státu to při 70 procentní lokalizaci výroby dle hodnocení poradenské firmy AT Kearney přinese 56 miliard korun. Vznikne také 49 tisíc pracovních míst, cituje z odhadu ruský deník Komersant.

Road map s českými firmami Vítkovice Power Engineering a Modřany Power podepsala dceřiná firma Rosatomu Rusatom Overseas. Dokumenty ustanovují harmonogram termínu realizace projektu lokalizace výroby parogenerátorů a potrubí pro reaktory VVER v Česku.

Autorka je spolupracovnicí redakce