Rumuni žalují ČEZ za porušení smlouvy o 82 milionů eur, firma to odmítá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEZ

Rumunská státní společnost Electrica S.A. zvýši.a na 82 milionů eur (2,1 miliardy korun) částku, kterou požaduje v arbitráži po české energetické skupině ČEZ. Důvodem je údajné porušení privatizační smlouvy. Dosud Electrica S.A žádala 18,8 milionu eur. ČEZ to oznámil na svých internetových stránkách s tím, že žádá zamítnutí žaloby.

Electrica podala na ČEZ žalobu k Mezinárodnímu rozhodčímu soudu při Mezinárodní obchodní komoře v Paříži loni v říjnu. ČEZ podle rumunské firmy porušil privatizační smlouvu z dubna 2005, na jejímž základě získal kontrolní podíl v Electrica Oltenia.

Konkrétní důvody porušení smlouvy rumunská firma ale dosud neuvedla. Letos v květnu mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová uvedla, že podle žaloby ČEZ „porušil blíže nespecifikovaným způsobem některá zmiňovaná ustanovení privatizační smlouvy a za tato porušení se Electrica domáhá zaplacení smluvní pokuty“.

To však ČEZ odmítal dosud i nyní. „ČEZ i nadále trvá na tom, že privatizační smlouvu uzavřenou v roce 2005 neporušil, což bylo stranami potvrzeno při následném dokoupení zbývajících minoritních podílů od společnosti Electrica S.A. v roce 2009. Z toho důvodu ČEZ, a. s. považuje nárok společnosti Electrica S.A. za naprosto neopodstatněný a navrhl zamítnutí žaloby,“ uvedla skupina ČEZ v aktuální zprávě.

ČEZ v Rumunsku dodává elektřinu 1,4 milionu lidí

Koupí 51 procent v distribuční společnosti Electrica Oltenia vstoupil ČEZ na rumunský trh. V roce 2009 dokoupil podíly minoritních akcionářů, čímž se stal jediným vlastníkem rumunské společnosti. Distribuční společnost nyní funguje pod názvem CEZ Distributie a působí v jihozápadní části Rumunska. Zajišťuje dodávky elektřiny pro téměř 1,4 milionu zákazníků.

ČEZ v Rumunsku investoval také do výroby elektřiny. Skupina provozuje větrný park Fantanele a Cogealac s instalovaným výkonem 600 megawattů. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské výrobě z obnovitelných zdrojů.

Do konce roku 2012 vytvořil ČEZ v Rumunsku kumulovaný zisk před odpisy 16,9 miliardy korun. Podle hodnocení skupiny je investice v této zemi nad očekávanou návratností. Ziskovost v dalších letech však ohrožuje riziko plánovaného omezení štedré státní podpory obnovitelných zdrojů.