Ruská ocelárna Evraz loni prohloubila ztrátu na 1,3 miliardy

Ocelárna (ilustrační foto)

Ocelárna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Jo Guldi via Flickr

Jeden z největších ruských ocelářů Evraz, který dříve vlastnil českouo společnost Vítkovice Steel, v uplynulém roce prohloubil čistou ztrátu na 1,3 miliardy dolarů (33,4 miliardy korun). Předloni byla firma ve ztrátě 551 milionů dolarů. Provozní zisk EBITDA ale díky slabšímu rublu stoupl.

Ocelářský průmysl je měřítkem zdraví globální ekonomiky. Marže Evrazu a dalších ruských vývozců oceli podpořil loňský propad kurzu ruského rublu k americkému dolaru. Ocelárnám totiž klesly náklady v dolarovém vyjádření.

Evraz, ve které vlastní podíl ruský miliardář a vlastník londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, loni zvýšil zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 28 procenta na 2,3 miliardy dolarů.

Slabý rubl Evrazu škodil

Celkovým hospodářským výsledkům Evrazu ale pokles hodnoty rublu uškodil. Ocelárna kvůli kurzovému pohybu loni přišla o miliardu dolarů. Odpisy hodnoty majetku dosáhly dalších 540 milionů dolarů, což přispělo k celkové čisté ztrátě 1,278 miliardy dolarů.

Příjem Evrazu se v uplynulém roce snížil o devět procent na 13 miliard dolarů, což firma vysvětluje nižšími příjmy v segmentu oceli. Společnost dnes zároveň uvedla, že akcionářům vrátí až 375 milionů dolarů (9,6 miliardy korun) prostřednictvím nabídky na odkup akcií.

Evraz v minulosti vlastnil i českou společnost Evraz Vítkovice Steel. Tu však loni v dubnu prodal za 287 milionů dolarů skupině investorů.