Ruská Rosněfť sedminásobně zvýšila zisk

Rosněfť

Rosněfť Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť se v letošním prvním čtvrtletí díky vyšším cenám ropy zvýšil sedminásobně na 81 miliard rublů (28 miliard korun). Těžba ropy a plynového kondenzátu však kvůli mezinárodní dohodě producentských zemí o omezování produkce meziročně klesla o 1,2 procenta.
 

Zisk firmy překonal očekávání analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters odhadovali 76,8 milionu rublů. Tržby Rosněfti, které ve čtvrtletí stouply o 22 procent na 1,72 bilionu rublů, ale na předpovídaných 1,76 miliardy nedosáhly. Hrubý provozní zisk (EBITDA) stoupl o 15,6 procenta na 385 milionu rublů.

Těžba ropy a plynového kondenzátu společnosti se v prvním kvartálu snížila o 1,2 procenta na 4,57 milionu barelů denně. Důvodem je dohoda předních světových producentů omezovat těžbu ropy v zájmu zvýšení cen celkově o 1,8 milionu barelů denně. Rusko se na této redukci podílí 300 tisíc b/d. Díky dohodě, která platí od počátku loňského roku, ceny ropy stouply nad 77 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň za téměř čtyři roky.

Státem řízená Rosněfť v čele s Igorem Sečinem, dlouholetým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, prosazuje agresivní akviziční politiku, ale také hromadí dluhy, píše agentura Reuters. V posledním roce spolu se zahraničními partnery koupila indickou rafinérii Essar Oil za 12,9 miliardy dolarů (téměř 276 miliard korun) a získala kontrakty na rozvoj pěti ropných nalezišť v Iráku. S francouzskou společností Total uzavřela dvouletou dohodu o dodávkách 4,8 až 10,8 milionu tun ropy ropovodem Družba.

Na Rosněfti má podíl 19,75 procenta britská BP a téměř 19 procent drží katarský státní investiční fond Qatar Investment Authrotiy (QIA).