Rusko čistí svůj kosmický program od machinací a peněžních podvodů

Ruská raketa Angara

Ruská raketa Angara Zdroj: Profimedia.cz

Desítky trestních oznámení a rozsáhlé personální čistky jsou výsledkem tažení ruských úřadů proti nepořádkům v kosmickém průmyslu, který v posledních letech postihla dlouhá řada bolestných a nákladných neúspěchů. Hlavní pozornost ruských kontrolních orgánů se podle médií soustřeďuje na Chruničevovo výzkumné a výrobní středisko, výrobce ruských nosných raket, a na ruskou státní kosmickou agenturu Roskosmos.

Informovaný ruský list Kommersant napsal, že Chruničevovo středisko, kde se vyrábějí nosné rakety Proton a Angara, je hluboce zadlužené a poznamenané defraudacemi, zneužíváním pravomocí a podvody. Akciovými machinacemi, fiktivními smlouvami a paděláním dokumentů si údajně dřívější vedení závodu přišlo na stamilionové dolarové sumy.

Vyšetřovatelé zatím podali pětadvacet trestních oznámení, v osmi kauzách bylo zahájeno stíhání a v dalších jedenácti se připravuje. Mezi obviněnými, kteří údajně způsobili bezprostřední škody ve výši 16 miliard rublů (sedm miliard korun), je i bývalý šéf závodu Vladimir Něstěrov a jeho ekonomický náměstek Alexandr Ostroverch.

Machinace kolosálních rozměrů

Podle Kommersantu dosáhly finanční machinace v Chruničevově středisku „kolosálních rozměrů“ a situace podniku je kritická. „Restart“ hlavní kosmické výrobní základny podle listu přijde ruskou státní pokladnu přinejmenším na 56 miliard rublů (25 miliard korun).

Situaci v ruském kosmickém průmyslu bedlivě sleduje Kreml, do vyšetřování se zapojilo ministerstvo vnitra a tajná policie FSB. V poslední době se stále víc zaměřují i na federální kosmickou agenturu Roskosmos, jejíž vedení se kvůli nepořádkům a kosmickým haváriím za posledních pět let změnilo čtyřikrát. Před týdnem byl funkce zbaven šéf pilotovaných letů Alexej Krasnov, dnes podle ruských médií výpověď čeká šéfa vědeckého týmu agentury Alexandra Milkovského.

Odvětví v reformě

Vicepremiér Dmitrij Rogozin, který má v ruské vládě kosmický program na starosti, nedávno oznámil prezidentu Vladimiru Putinovi, že odvětví zahajuje nebývale hlubokou reformu, která má nedostatky odstranit. Páteří rezortu se má stát Spojená raketová a kosmická společnost (ORKK) založená loni, která převezme roli koordinátora a garanta výroby kosmických aparátů.

Zvýšenou péči slibuje Rogozin věnovat i komplikované a trestními kauzami stíhané dostavbě nového kosmodromu Vostočnyj, který vzniká na Dálném východě při čínských hranicích. Dělníci tam opakovaně stávkují kvůli zpožděným mzdám, zatím čtyřměsíční zpoždění oproti plánu se zvyšuje. V kapsách podvodníků tam údajně skončily desítky milionů rublů. Z kosmodromu, který má být alternativou kazašského Bajkonuru, má první raketa startovat letos v prosinci.

Neúspěchy ruské kosmonautiky se datují zhruba od roku 2011, kdy Roskosmos zaznamenal pět velkých havárií. Z poslední doby to byla dubnová havárie ruské nákladní lodi Progress nebo loňský nezdařený start rakety Proton. Selhalo také několik dalších nákladních raket, které měly vynést na oběžnou dráhu ruské i zahraniční družice.