Rusko investuje do vyzbrojování stovky miliard dolarů

Kalašnikov

Kalašnikov Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nomadic Lass

Ruské zbrojovky ožívají. K nebývalému růstu jim pomáhá státní program vyzbrojování. Tržby výrobců zbraní z ostatních zemí naopak klesají.

Globální tržby výrobců zbraní v roce 2012 klesly druhý rok po sobě. Prodej zbraní ale výrazně zvýšily ruské zbrojovky, jimž k tomu dopomohl ruský vládní program vyzbrojování. Uvedl to Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Tržby největších výrobců ze seznamu SIPRI Top 100 se předloni snížily o 4,2 procenta na 395 miliard dolarů (zhruba osm bilionů korun) po propadu o 6,6 procenta v roce 2011. Od roku 2003 se ale jejich příjmy zvýšily o téměř 30 procent.

Růst téměř o třetinu

Předloni klesly tržby výrobců ze Spojených států, Kanady a většiny zemí západní Evropy. Výnosy ruských zbrojovek ale vzrostly o 28 procent. Podle SIPRI to odráží rostoucí nákupy ruské vlády v rámci programu vyzbrojování pro období 2011-2020 v celkovém objemu 700 miliard dolarů.

„Ruské zbrojařství se postupně vymaňuje z trosek sovětského průmyslu,“ uvedl podle agentury Reuters Sam Perlo-Freeman, který v SIPRI vede výzkum vojenských výdajů a výroby zbraní. „Odvětví ale stále trpí zastaralým vybavením, neefektivní organizací a všeobecnou korupcí, což bude dál omezovat schopnost Ruska konkurovat technologicky Západu,“ dodal.

Ruské zbraně míří zejména do Asie

Údaje SPRPI sice nesledují určení vývozu, podle Perlo-Freemana ale ruské zbraně míří hlavně do Asie. Rusko je předním dodavatelem zbraní pro Indii, která byla v posledních pěti letech co do objemu největším světovým dovozcem zbrojní techniky. Dalšími významnými destinacemi ruských zbraní jsou Čína, Venezuela a Egypt. Rusko je také hlavním dodavatelem pro Sýrii, kde už tři roky zuří občanská válka.

Tržby amerických výrobců zbraní se na celkových tržbách největší stovky soukromých dodavatelů podílely předloni 58 procenty. Firmy ze západní Evropy měly na trhu 28 procent. Kvůli omezenému přístupu k údajům zpráva SIPRI nezahrnuje Čínu, která patří mezi přední výrobce a vývozce zbraní.

Podle loňské zprávy SIPRI byly největším vývozcem zbraní na světě v období 2008-2012 Spojené státy. Druhé místo obsadilo Rusko, za kterým bylo se značným odstupem Německo následované Francií. Na pátou příčku se dostala Čína, která zvýšila vývoz o 162 procent, a předstihla tak Británii. Česká republika v roce 2012 vyvezla zbraně za 6,8 miliardy korun.