Rusko loni vyvezlo zbraně za rekordních 13 miliard dolarů

ruské zbraně na výstavě v Paříži

ruské zbraně na výstavě v Paříži Zdroj: Profimedia

Rusko loni vyvezlo zbraně za rekordních 13,2 miliardy dolarů (asi 255 miliard korun). Rusko tak udrželo druhou příčku na světovém žebříčku exportérů po USA, které obvykle vyvážejí zbraně za zhruba 25 miliard dolarů; loňský obchod ale zatím nezveřejnily.

Další rekord ruského vývozu může padnout už letos, ale v dalších letech experti předvídají pokles, oznámil hospodářský list Vedomosti. Předloni Moskva utržila za dodávky zbraní do zahraničí 10,4 miliardy dolarů (asi 200 miliard korun).

Čtvrtina loňských dodávek ruských zbraní připadla na Indii, 15 procent na Alžírsko a desetina na Vietnam. Více než polovina exportu připadá na leteckou techniku, čtvrtina na výzbroj pozemních vojsk, 11 procent na dodávky pro námořnictvo a desetina na protivzdušnou obranu.

Vývoj a testování zbraní v Rusku

Čtyři pětiny vývozu putovaly přes monopolního vývozce kompletních zbrojních systémů Rosoboronexport, který loni utržil 10,7 miliardy dolarů. Zbývající 2,5 miliardy připadly na dvacítku podniků, které mají povolení vyvážet náhradní díly a zajišťovat servis zbraní.

Moskva podle ředitele Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Michaila Dmitrijeva letos plánuje vyvézt zbraně za 13,5 miliardy dolarů (asi 261 miliard korun). Plán vyhlíží realisticky, protože během roku má být Indii předána předělaná sovětská letadlová loď Admirál Gorškov, jejíž modernizace stála Dillí 2,2 miliardy dolarů, a dvě fregaty za více než miliardu dolarů. Už počátkem roku dostala Indie do pronájmu jadernou ponorku Něrpa za 900 milionů dolarů.

Celkově však export podle analytika Konstantina Makijenka dosáhl svého vrcholu a během několika let může začít klesat. O tom svědčí, že objem zakázek do příštích let poprvé od roku 1999 klesl ze 45 na 40 miliard dolarů, a to kvůli odmítnutí dodat Íránu systém protivzdušné obrany S-300 a ztrátě zakázek v Libyi, kde se změnil režim. K tomu roste konkurence Číny, Jižní Koreje a dalších zemí, vývoj nových ruských zbraní se opožďuje a sám export trpí přílišnou byrokracií.