Rusku se nepodařilo zkrotit těžbu ropy, porušilo dohodu s OPEC

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Těžba ropy
Těžba ropa
3
Fotogalerie

Rusko v březnu snížilo těžbu ropy o 112 tisíc barelů denně na 11,298 milionu barelů za den, nedosáhlo tak ale redukce, na níž se dohodlo se signatáři dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích partnerů. V ní se zavázalo těžbu snížit o 228 tisíc barelů denně. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva energetiky.

Ministr energetiky Alexandr Novak v úterý nicméně prohlásil, že v dubnu už těžba bude v souladu s dohodu. Podle jeho ministerstva koncem března již byla těžba nižší o 225 tisíc barelů za den než v říjnu 2018, což je stanovená výchozí hranice.

Loni v prosinci ujednal takzvaný OPEC+, tedy OPEC a spolupracující země včetně Ruska, snížení dodávek ropy na trh o 1,2 milionu barelů denně. Z toho sám OPEC se zavázal dodávat o 800 tisíc barelů ropy méně. Výjimku z dohody mají tři členské státy OPEC - Írán, Libye a Venezuela.

Nabídka OPEC se podle průzkumu agentury Reuters v březnu snížila na čtyřleté minimum. Největší podíl na tom má Saúdská Arábie, která učinila těžební škrty nad svůj limit, těžila o 220 tisíc barelů denně méně než v únoru. Dalším faktorem je pokles produkce ropy ve Venezuele, na níž měly dopad sankce Spojených států a energetické výpadky.

Saúdská Arábie, která je největším těžařem v rámci kartelu a je považována za jeho neoficiálního vůdce, však podle Reuters má problém přesvědčit Rusko, aby přistoupilo na delší prodloužení dohody. Zatímco Saúdská Arábie preferuje prodloužení platnosti až do konce letošního roku, Rusko prý souhlasí jen se třemi měsíci.