Ruský ropný gigant Rosněfť zvednul čtvrtletní zisk o 80 procent

Rosněfť

Rosněfť Zdroj: profimedia.cz

Čerpací stanice Rosněfti
Rosněft, ropa
ropa, Rosněfť
Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil
Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil
7
Fotogalerie

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 80 procent na 47 miliard rublů (17,2 miliardy korun). K vysokému růstu přispělo oživení cen ropy, výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali čistý zisk až 66 miliard rublů. Tržby se zvýšily o 23 procent na 1,5 bilionu rublů. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o 27 procent na 371 miliard rublů a rovněž zaostal za očekáváním.

Těžba Rosněfti se navzdory dohodě Ruska se členy ropného kartelu OPEC a dalšími předními těžařskými zeměmi o omezení těžby zvýšila o 8,8 procenta na 5,67 milionu ropného ekvivalentu denně. Cena barelu ropy se meziročně zvýšila o zhruba pět dolarů.

Firma letos navýšila své výdaje za mezinárodní projekty a akvizice v zahraničí. Mimo jiné letos získala kontrolní podíl 49 procent v indické Essar Oil za 12,9 miliardy dolarů (281,7 miliardy Kč), tři miliardy USD chce investovat v Kurdistánu a půjčila Venezuele a její státní ropné firmě PdVSA šest miliard dolarů.

Rosněfť je podle objemu rezerv největší ropnou firmou na světě obchodovanou na burze. Na celkové těžbě ropy v Rusku se podílí více než třetinou. Většinový podíl 50 procent plus jedna akcie vlastní v Rosněfti stát, minoritní podíly pak společnosti BP, Glencore a katarský státní investiční fond a 14,16 procenta patří čínské CEFC China Energy. Rosněfť patří mezi firmy, na které západní země uvalily sankce kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi.