Ruský Rosatom dodá Indii dvanáct jaderných reaktorů

Elektrárna Kudankulam (foto z ledna 2013)

Elektrárna Kudankulam (foto z ledna 2013) Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Ruský státní podnik Rosatom dodá v příštích dvaceti letech do Indie 12 jaderných reaktorů pro místní elektrárny. Dohodu o užší spolupráci v oblasti jaderné energetiky dnes podepsaly obě země u příležitosti návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v Indii. Šéf Kremlu si ale přeje víc, mluvil o dalších 25 reaktorech.

Také ruská ropná společnost Rosněfť uzavřela V Dillí předběžnou dohodu, podle níž by měla v následujících deseti letech dodat do Indie deset milionů run ropy. Indický premiér Naréndra Módí dnes prohlásil, že Rusko zůstane nejvýznamnějším partnerem Indie v oblasti zbrojního průmyslu.

„Ačkoli se možnosti výběru rozšířily, Rusko zůstává naším nejdůležitějším obranným partnerem,“ řekl Módí novinářům po setkání s Putinem. Rusko, kterému při modernizaci indického zbrojního programu konkurují Spojené státy, Izrael a další země, mimo jiné Indii nabídlo výrobu vyspělých vrtulníků.

Ruská ropná společnost Rosněfť dnes oznámila, že v Dillí uzavřela předběžnou dohodu o dodávce deseti milionů tun ropy indické firmě Essar v průběhu následujících deseti let. Šéf Rosněfti Igor Sečin dodal, že dohoda může být dále prodloužena.

Rosatom staví Kudankulam

Společnost Rosatom má podle dnešního sdělení do Indie dodat 12 atomových reaktorů. V Indii, kde je vysoká poptávka po energii, Rusko v současné době buduje jadernou elektrárnu Kudankulam. Jeden reaktor o výkonu 1000 megawattů v této elektrárně, která se nachází v provincii Tamilnádu, již funguje. Druhý by měl být uveden do provozu v roce 2015.

Putin se snažil přesvědčit představitele Rosatomu, aby firma zásadně zvýšila počet reaktorů pro Indii, přičemž mluvil o dalších až 25 reaktorech. Podle indických představitelů by v elektrárně Kudankulam mělo být postaveno celkem šest reaktorů. Další budou následovat v lokalitě, o níž ještě nebylo rozhodnuto.

Oživení rusko-indických vztahů

Putin přiletěl do Indie ve středu večer s cílem oživit ochlazené vztahy mezi Moskvou a Dillí. Na programu má schůzky se svým indickým protějškem Pranábem Mukherdžím nebo s premiérem Naréndrou Módím.

Cesta ruského prezidenta do Indie přichází v době ukrajinské krize, kdy šéf Kremlu vyhledává staré přátele a zákazníky, poznamenala agentura DPA. Podle indických médií bylo před cestou připraveno dvacet smluv o užší spolupráci, především v oblasti energetiky a zbrojního průmyslu. Rusko a Indie jsou ve zbrojním průmyslu sice tradičními partnery, Dillí se ale kvůli nedodržování termínů a problémům s náhradními díly začalo obracet na západní dodavatele.

Ukrajinská krize zasáhla i do předem pečlivě připravené Putinovy návštěvy Indie, když se ukázalo, že lídr poloostrova Krym odcestoval do Dillí s Putinem k neoficiálním rozhovorům na podporu obchodu. Rusko poloostrov letos v březnu připojilo ke svému území.