Ruský Strojtransgaz ukončil první etapu plynovodu Gazela

Výstavba plynovodu Gazela

Výstavba plynovodu Gazela Zdroj: ctk

Strojtransgas ukončil první etapu stavby plynovodu Gazela v ČR, a to předávací stanici v oblasti Brandov. Celková hodnota zakázky, ktrerou ruský Strojtransgaz získal na podzim minulého roku od společnosti Net4Gas, je téměř 1,6 miliardy korun. Subdodávky stavby v ČR vykonává společnost Plynostav a.s. „Plyn do Gazely začal proudit 1. října v 8 hodin ráno,“ uvádí tiskové oddělení STG.

Plynovod Gazela je součástí ruského projektu Nord Stream, který by měl začít dodávat plyn do něměckých domáctnosti v listopadu letošního roku. Gazela propojí českou a německou plynovou soustavu, v budoucnu bude napojena na německý plynovod Opal.

Plyn bude potrubím proudit obousměrně. Od výstavby Nord Streamu si zákazníci slibují snížení cen plynu díky odlehčení od drahého tranzitu přes východní státy. Gazela zásadně podpoří energetickou bezpečnost ČR. Výhledově se nebudou opakovat tranzitní problemy s Ukrajinou z roku 2009.

Ukončení druhé etapy stavby Gazely se plánuje na podzim roku 2012. Prozatím projekt plní časové plány a ukončení první etapy proběhlo v rámci zadaných termínu.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.