Rusové se kvůli Temelínu soudit nechtějí. Věří v nový tendr

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Česko-ruské konsorcium MIR.1200 se nebude soudit s Českou republikou kvůli zrušenému tendru na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Věří totiž, že bude vypsána nová soutěž. Konsorcium již dříve uvedlo, že do tendru investovalo stovky milionů korun.

ČEZ dnes oznámil, že ruší zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Temelína. Podle mluvčího konsorcia Aleše Pospíšila byla celá soutěž vedena korektně a ČEZ měl podle smlouvy zřejmě právo tendr zrušit. MIR.1200 zároveň doufá, že ČEZ brzy vyhlásí nový tendr.

„Vycházíme i z rozhodnutí vlády, kde kategoricky bylo řečeno, že rozvoj jaderné energetiky je pro ni prioritou. Nyní se obrníme trpělivostí a budeme čekat na další postup,“ řekl ČT Pospíšil.

„Český průmysl nechce být ve sporu s českým investorem, ani s českou vládou. Věříme, že tato příležitost nezůstane nevyužita a brzy se dozvíme, jaká je představa investora a především českého státu. Rozhodně není naším cílem se soudit s českým státem,“ dodal Pospíšil.

Pět let je moc dlouhá doba

Ministr průmyslu Jan Mládek prohlásil, že si umí představit nový tendr v menším rozsahu do pěti let. Podle Pospíšila je ale pět let příliš. Nepodaří se podle něj tak dlouho udržet pohromadě celý tým odborníků, který na přípravě tendru pracoval. Konsorcium MIR.1200 tvoří česká Škoda JS a ruské firmy Atomstrojexport a Gidropress.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastnila také americko-japonská společnost Westinghouse. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, ČEZ z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.