Růst průmyslové výroby v listopadu překvapivě zrychlil

ilustrační foto

ilustrační foto

Růst průmyslové výroby se v listopadu překvapil meziročním zrychlením na 5,4 procenta. K pozitivnímu výsledku tradičně přispěla výroba motorových vozidel, ale také dokončení zakázek s delším výrobním cyklem. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce v průmyslu po očištění od sezonních vlivů vyšší o 2,7 procenta. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad.

„Průmyslová výroba v listopadu překvapila jednoznačně pozitivně. I náš na trhu nejoptimističtější odhad 2,2 procenta za skutečností 5,4 procenta silně zaostal. Meziměsíční nárůst o 2,7 procenta je velmi dobrý,“ říká Michal Brožka z Raffeisenbank.

Překvapení při pohledu na některá data ale podle něj není až tak velké. „Za prvé výsledek za říjen byl nečekaně slabý, za druhé údaje, jako je německé Ifo či výsledek polského průmyslu, ukazovaly šanci na zlepšení v listopadu,“ mírní Brožka přehnaný optimismus.

Nečekaně silný růst nelze přeceňovat také podle Patrika Rožumberského z UniCredit Bank. „Značným dílem k růstu totiž z důležitých zpracovatelských odvětví přispěly pouze dva obory – tradičně výroba aut a strojírenství, kde ovšem sehrálo roli jednorázové dokončení většího množství zakázek. Ve většině další oborů jsou dopady útlumu poptávky v tuzemsku i v Evropě zjevně patrné, říká Rožumberský.

Průmyslová výroba - meziroční změnyPrůmyslová výroba - meziroční změny | CSU

Dál převládají argumenty, proč očekávat slábnutí průmyslu v příštích měsících. V roce 2012 Raiffeisenbank očekává pokles průmyslové výroby o 2,7 procenta oproti roku 2011, kdy růst českého průmyslu dosáhl přibližně sedmi procent.

Opatrnými optimisty dál zůstávají v UniCredit Bank. Důvodem jsou stále rostoucí zakázky, ale například i předstihový ukazatel PMI, který v prosinci oproti předchozímu měsíci zaznamenal určité zlepšení. Podle Rožumberského není důvod k obavám, že by se měl opakovat tak dramatický propad průmyslu jako na přelomu let 2008-2009. „Stále existuje slušná šance, že se česká ekonomika letos recesi vyhne,“ uzavírá analytik.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla růstem 17,7 procenta výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, nejvíce naopak o 21,8 procenta klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,6 procenta

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se meziročně zvýšila o čtyři procenta. Zakázky ze zahraničí vzrostly o 10,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 6,8 procenta.