RWE chce snížit náklady o miliardu eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Budoucí generální ředitel německé energetické firmy RWE Peter Terium plánuje další snížení nákladů o miliardu eur (24,9 miliardy korun). Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zprávu firmy, kterou se jí podařilo získat. Součástí škrtů bude zřejmě i propouštění zaměstnanců. List Financial Times Deutschland dnes uvedl, že firma chce snížit počet zaměstnanců o nejméně 3500.

Mluvčí společnosti potvrdil, že RWE plánuje v letech 2013 a 2014 úspory ve výši jedné miliardy eur k dosavadním plánovaným 1,5 miliardy eur. K plánovanému propouštění se však odmítl vyjádřit. Pouze uvedl, že RWE poskytne aktualizované informace o úsporném programu na tiskové konferenci 6. března.

Podle dokumentu vypracovaného Teriumem, který se ujme funkce ředitele v červenci, by veškeré změny měly být provedeny se souhlasem zaměstnanců společnosti. To naznačuje, že RWE plánuje ke svým zaměstnancům diplomatičtější přístup než firma E.ON. Ta pobouřila zaměstnance loni oznámením, že propustí 11 tisíc osob.

Zdroj z RWE již v prosinci agentuře Reuters řekl, že firma plánuje v příštích letech snížit počet zaměstnanců o 8000, zhruba poloviny se chce zbavit při prodeji majetku. RWE po celém světě zaměstnává 72.000 osob, z toho 34.000 v Německu. Mluvčí tehdy propouštění potvrdil, k číslu se však nevyjádřil.

RWE a E.ON se potýkají s problémy kvůli rozhodnutí Německa opustit jadernou energetiku. Společnostem kvůli rozhodnutí klesl zisk, musely proto přistoupit k masivnímu snižování nákladů a prodeji některého majetku.

RWE působí i v Česku, kde má více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá několik firem. Řídicí společností v Česku je firma RWE Transgas, jejíž hlavními obchodními aktivitami jsou dovoz zemního plynu a obchod se zemním plynem. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, patří do RWE také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.