RWE od prosince zdraží plyn o 240 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Průměrná domácnost, která odebírá plyn od firmy RWE, si od poloviny prosince připlatí 240 korun. Skupina RWE totiž od 19. prosince zdraží plyn pro domácnosti v průměru o devět procent. Vyšší ceny souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru, oznámil mluvčí společnosti Martin Chalupský. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem firma za celý rok ceny zvedla o necelých 30 procent.

Průměrná domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, si tak nově připlatí o 240 korun měsíčně více. Domácnosti, která plynem jen vaří, zdraží dodávky o 11 korun.

„Kvůli masivnímu oslabení koruny se nám prodražují nákupy plynu, který pořizujeme za dolary. Pokud bychom nepřistoupili ke zvýšení cen, způsobilo by nám to do konce roku ztráty v řádu stovek milionů korun,“ řekl Chalupský.

Vývoj na měnovém trhu a také vyšší ceny ropy letos nutily plynárenské společnosti opakovaně zdražovat. Chalupský předpokládá, že když se tyto hlavní faktory na začátku příštího roku budou vyvíjet bez výrazných výkyvů, firma by znovu v brzké době zdražovat neměla.

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) od příštího roku zdraží domácnostem také elektřina, a sice o 3,4 procenta.