RWE posiluje pozice vůči Gazpromu

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Do dlouhodobého sporu o ceny plynu na českém trhu vstoupila Evropská komise. Brusel zahájil vyšetřování, jestli ruský dodavatel Gazprom neporušuje pravidla hospodářské soutěže ve střední a východní Evropě – tedy včetně Česka. Na příliš vysoké ceny strategické suroviny, dodávané na základě dlouhodobého kontraktu, si přitom stěžuje hlavní český dovozce RWE Transgas. A skupina RWE kvůli tomu vede ve Vídni arbitrážní spor právě s Gazpromem. Teď její šance stouply.

Kritici Gazpromu tvrdí, že ruská společnost nastavením vysokých cen plynu, které vypočítává podle cen ropy, zneužívá svého silného postavení na trhu. „Takové jednání by mohlo omezovat konkurenci a vést k vyšším cenám a zhoršení bezpečnosti dodávek,“ upřesnila Evropská komise, o co by šlo, pokud by se podezření potvrdilo.

Zatímco RWE Transgas musí odebírat plyn podle dlouhodobého kontraktu s Gazpromem a za tisíc kubických metrů plynu platí podle dostupných údajů kolem 500 dolarů, její konkurenti využívají až o třetinu nižších cen na spotových trzích – tedy na burze nebo při velkoobchodních nákupech od dalších firem. RWE Transgas se kvůli tomu dostává do problémů.

Odběratelé ruského plynárenského gigantu navíc musejí za smluvený plyn zaplatit i v případě, že ho tolik neodeberou. Pozici Gazpromu na jedné straně posiluje skutečnost, že je zvláště východní Evropa na jeho dodávkách závislá. Na druhé straně ale i Rusové čelí klasické závislosti prodejce na svých odběratelích. Proto se už s řadou evropských firem dohodli na snížení cen.

Stalo se tak v případě německé společnosti E. ON, nikoli však koncernu RWE, v jehož případě jde právě o český trh. Podle některých zdrojů RWE spíše spoléhá na úspěšný výsledek vídeňské arbitráže – zřejmě někdy v prvních měsících příštího roku. Nyní se ukáže, zda by šetření Bruselu mohlo být podnětem k větším ústupkům Gazpromu a případné mimosoudní dohodě s RWE.

Podobný problém s dodávkami od Gazpromu řeší také Poláci a tamní firma PGNiG. „Rozhodnutí Evropské komise de facto podporuje naše stanovisko před arbitrážním soudem,“ uvedl tamní ministr státního pokladu Mikołaj Budzanowski.