RWE zastavila pokles prodeje plynu

RWE

RWE Zdroj: RWE

Česká dcera německého koncernu RWE po letech dokázala zastavit pokles prodaného zemního plynu tuzemským zákazníkům. Ve srovnání s rokem 2012 vzrostl objem dodaného plynu o 0,6 terawatthodiny na 37,6 terawatthodiny, přestože celkový počet odběratelů klesl o zhruba 150 tisíc na méně než 1,5 milionu.

„Odliv zákazníků jsme mezi roky 2012 a 2013 zbrzdili o třetinu. Navíc se k nám vrací průmysloví klienti,“ říká Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Česká republika.

Právě díky návratu velkých spotřebitelů plynu dosáhla RWE tržeb ve výši 53,63 miliardy korun, což je hodnota srovnatelná s rokem 2012. Zatímco tržby od velkých odběratelů vzrostly o 14 procent, u domácností se naopak kvůli výraznému snížení cen plynu a odlivu zákazníků loni na jaře tržby propadly o 17 procent.

Celkový zisk po zdanění české RWE činil 10,48 miliardy korun. Téměř polovinu měla RWE z distribuce, čtvrtina připadla na obchod s plynem a elektřinou a čtvrtina na skladování plynu v podzemních zásobnících. U skladování však RWE počítá v příštích letech s poklesem zisku kvůli klesajícícm cenám za použití zásobníků.

Organizační změny se odrazily i na zisku

RWE loni dokončila organizační změny, kvůli nimž nejsou loňské výsledky plně srovnatelné s předchozími roky. Především firma vyčlenila společnost RWE Supply & Trading, která v minulosti táhla českou RWE do ztrát kvůli nevýhodné dlouhodobé smlouvě na dodávky plynu z Ruska. „Konsolidace byla klíčová pro rozvoj podnikání. V tuzemsku se zaměříme na stabilizaci našeho postavení a na investice v oblastech, v nichž už podnikáme,“ vysvětluje Martin Herrmann, předseda představenstva RWE ČR.

Firma i letos počítá s tím, že část odběratelů plynu od ní odejde ke konkurenci. „Náš podíl na trhu je 42 procent. Jinde je běžné, že velcí hráči dlouhodobě drží zhruba třetinu trhu. Nelze proto vyloučit další pokles počtu zákazníků,“ dodává Varcop. Na rozdíl od loňska však RWE nechce letos domácnosti lákat na plošné zlevnění podobné tomu z loňského května. „Cenové zvýhodnění bude selektivní a bude zohledňovat charakter odběru plynu. Budeme také chtít motivovat spotřebitele, aby přecházeli na dlouhodobější smlouvy,“ tvrdí Varcop.

Ruský plyn stále táhne RWE do ztrát
RWE Česká republika se díky loňským organizačním změnám zbavila koule na noze v podobě dlouhodobé smlouvy na odběr plynu z Ruska. Dodávky spadají pod společnost RWE Supply & Trading, která nyní patří přímo pod mateřskou firmu RWE. Po třech letech ztrát se loni firma dostala do čistého zisku 18,1 miliardy korun. Nicméně k tomu jí pomohla jednorázová kompenzace od společnosti Gazprom, která narovnávala předchozí nevýhodné cenové podmínky, ve výši 24 miliard korun. Provozně tak firma i přes úpravu cen ve smlouvě s Gazpromem zůstala pořád ve ztrátě zhruba dvě miliardy korun. RWE o dalším snížení cen s ruskou společností jedná. Cílem je, aby v roce 2016 pro ni už ruský plyn nebyl ztrátový.