RWE zlevní pro příští rok cenu plynu o šest až 13 procent

Plyn, ilustrační foto

Plyn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE, zlevní pro příští rok zákazníkům cenu zemního plynu. Pro domácnosti, které plynem topí, klesne cena na základním ceníku téměř o šest procent, lidem, kteří na plynu jen vaří, se cena sníží o více než 13 procent, uvedla firma.

RWE podobně jako jiní dodavatelé nabízí lidem úsporu využitím speciální nabídky. Tvrdí, že domácnosti, které se rozhodnou změnit základní ceník za výhodnější podmínky a přejdou na produkt Optimal+, ušetří oproti loňskému roku více než 11 procent. Smlouva je na tři roky.

„Pro získání této slevy nemusí zákazníci dělat vůbec nic, speciální prémie se jim automaticky započítá do nejbližší faktury. Předpokládám, že zákazníkům v příštím roce připíšeme prémie ve výši několika set milionů korun,“ uvedl dnes obchodní ředitel RWE Tomáš Varcop.

RWE dále uvedla, že zákazníci, kteří s firmou podepsali v minulosti smlouvy na dobu určitou, získali slevy již v uplynulých letech, navíc ve valné většině doplněné o finanční bonus. „Většina fixních produktů RWE však má pokles cen v sobě už zabudovaný. Zákazník má díky tomu jistotu, že každý následující rok mu cena klesá,“ dodala společnost. U elektřiny RWE slibuje, že bude levnější než tradiční dodavatelé jako ČEZ, E.ON a Pražská energetika.

Žádné velké změny

Dodavatelé, které na počátku prosince oslovila ČTK, se shodli, že ceny elektřiny a plynu pro české domácnosti by se od Nového roku příliš měnit neměly. Jednotlivé firmy nicméně podobně jako RWE tvrdí, že lidé mohou ušetřit za dodávky využitím speciálních nabídek.

Například ČEZ, který v České republice dodává energie více než třem milionům zákazníků, od letošního roku nabízí například produkt Garant Plus, který slibuje úsporu deset procent na silové elektřině proti standardní produktové řadě společnosti. Lidé podle společnosti podepíšou smlouvu na dva roky a budou mít jistotu, že během této doby nezaplatí za silovou elektřinu ani o haléř víc.

Ceny pro příští rok zůstávají prakticky na úrovni roku 2015 i podle společnosti E.ON. Firma dodává v Česku elektřinu 1,2 milionu odběratelům převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě. Plynem zásobuje asi 220 tisíc zákazníků. E.ON sdělil, že pro zákazníky, kteří chtějí ušetřit za platbu elektřiny proti letošnímu roku, firma připravila produkt Variant Advent, který jim silovou složku zlevní o 14 procent proti standardnímu ceníku společnosti. Podobně jako u ČEZ je smlouva „fixována“ na dva roky.

Neregulovaná část ceny

Dodavatelé stanovují takzvanou neregulovanou část ceny energií, která tvoří asi 45 procent výsledné ceny elektřiny (silová složka) a tři čtvrtiny ceny plynu. Zbytek tvoří regulovaná složka, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten na konci listopadu uvedl, že sice cenu regulované složky obou komodit pro příští rok zvýšil, celková cena elektřiny by ale měla pro příští rok stagnovat a plyn mírně zlevnit.

Skupina RWE v Česku zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků. Kromě plynových zásobníků provozuje 64 tisíc kilometrů distribučních sítí a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech.