RWE ztratila s levnou elektřinou desetinu zisků, daří se zelené divizi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Provozní zisk německé energetické skupiny RWE v období od ledna do září meziročně klesl o devět procent na 2,65 miliardy eur (71,6 miliardy korun). Za poklesem zisku stály zejména slabé výsledky divize pro konvenční výrobu elektrické energie.

Zisk ale mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na 2,59 miliardy eur. Firma navíc potvrdila celoroční výhled, podle kterého by měl provozní zisk dosáhnout 3,6 až 3,9 miliardy eur. RWE se potýká s nízkými maloobchodními cenami elektřiny a s rozmachem výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, což tlačí její uhelné elektrárny do ztrát. V loňském roce se uhelné elektrárny podílely na celkové produkci elektřiny v RWE zhruba 60 procenty.

Firma upozornila na zlepšující se výsledky divize zaměřené na obnovitelné zdroje energie. Její provozní zisk prudce vzrostl a dostal se na 280 milionů eur, zatímco před rokem činil jen 29 milionů eur.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu za konkurentem E.ON. Ten ve středu oznámil, že za prvních devět měsíců tohoto roku utrpěl rekordní ztrátu 6,1 miliardy eur. V České republice RWE podle svých internetových stránek zajišťuje dodávky zemního plynu a elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků a zaměstnává více než 4300 lidí.

Akcie RWE