Se ztrátovým solárem končí po Siemensu i Bosch

Solární panely

Solární panely Zdroj: Profimedia

Německá společnost Bosch následuje průmyslový konglomerát Siemens a odchází ze solárního byznysu. Příští rok přední německá průmyslová firma ukončí těžce ztrátovou výrobu fotovoltaických zařízení a jejich komponentů.

Solární byznys měl být pro Bosch původně novou cestou k větším ziskům. Stal se však pravý opak. V roce 2012 vykouslo solární podnikání v obchodní bilanci německého gigantu miliardovou díru. Světově největší dodavatel autodílů kvůli tomu své solární aktivity ruší. Bosch uvedl, že jej k tomu nutí přebytek výrobních kapacit, který sráží dolů ceny.

Počátkem příštího roku Bosch zastaví výrobu článků a destiček pro solární panely. Prodá továrnu na tuto produkci ve Francii a ruší plán výstavby podobného závodu v Malajsii. Šéf společnosti Volkmar Denner uvedl, že firma jednala s potenciálními partnery o spolupráci, žádné schůdné řešení pro fotovoltaickou divizi ale nenalezla. Divize, která zaměstnává asi 3000 lidí, loni utrpěla ztrátu zhruba miliardu eur (asi 26 miliard korun).

Konec německého solárního snu

Odchod dvou špiček německého průmyslu ze solární energetiky je těžkou ranou pro ambice Německa stát se globálním centrem technologií pro obnovitelné zdroje. Siemens loni na podzim oznámil, že končí s veškerými aktivitami v solárním byznysu, protože nenaplňují jeho zisková očekávání. Siemens a po něm hned Bosch pak sdělily, že opouštějí rozsáhlý projekt solární energie Desertec v severní Africe.

Odvětví výroby solárních zařízení je v krizi v celém světě, což tento týden ilustroval bankrot předního čínského výrobce Suntech. Očekávání solárního boomu a štědrá státní podpora výrobcům vedly v minulém desetiletí k mohutnému rozvoji výroby v Evropě, USA a Číně, což vyústilo v masivní přebytky solárních panelů na globálním trhu a v prudký propad jejich cen. To přerostlo v těžkou krizi ve chvíli, kdy západní země začaly pod tlakem finanční krize a ekonomické recese razantně omezovat nákladnou cenovou podporu produkce solární elektřiny.