Seat by mohl své SUV vyrábět ve škodováckých Kvasinách

Seat SUV na ženevském autosalonu

Seat SUV na ženevském autosalonu Zdroj: CC BY 2.0: xldesign via Flickr

Nedávno česká média spekulovala o možné výrobě vozů Škoda v závodě Seat ve Španělsku. Šéf španělské automobilky Jürgen Stackmann ale před časem naznačil, že by to mohlo být právě naopak. Seat by mohl své SUV vyrábět v Česku.

Ztrátová španělská automobilka koncernu Volkswagen (VW) by mohla své připravované SUV vyrábět v závodě Škody Auto v Kvasinách. Uvedl to Aumotive News Europe na základě informací z vedení VW a z rozhovoru zmíněného šéfa Stackmanna.

Pro Seat jsou lákavé především výrobní náklady, které jsou výrazně nižší než ve španělském Martorellu. Připravované SUV by mělo vycházet ze studie IBX Concept, která se představila v roce 2011 v Ženevě. Jeho základem by měla být modulární platforma MQB, používaná mimo jiné u Volkswagenu Golf, Seatu Leon či Škody Octavia.

Seat dokončil obří tovární solární instalaci
Seat nedávno dokončil obří solární instalaci, údajně největší v automobilovém světě, jak uvedl automotivedesign.eu. Stalo se tak v továrně Martorell v Katalánsku, kde Seat začal instalovat solární panely už v roce 2010.

Celkové náklady na vybudování střešní solární instalace se vyšplhaly na 35 milionů eur. Její výkon je 11 MW a skládá se z 53 tisíc panelů na ploše 276 tisíc čtverečních metrů. Ročně by elektrárna měla vyrobit asi 15 000 MWh elektřiny. To stačí na zajištění 25 produkce tamní produkce vozu Seat Leon.

Výrobu prozatím neschválili

Vedení VW Group zatím výrobu SUV se značkou Seat neschválilo, zda si ztrátová automobilka může dovolit rozšířit nabídku o další model.

Prodej vozů značky Seat v posledních měsících roste především díky velmi dobrému přijetí nové generace kompaktního modelu Leon, který se nabízí jako třídveřový a pětidveřový hatchback i jako kombi ST. Uvedení nových modelů Leon, Toledo a Mii pomohlo v zemích EU zvýšit prodej Seatu o 10 procent na 242 487 vozů v prvních 10 měsících.

Nová generace modelu Seat Toledo se rovněž vyrábí v závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi, zatímco minivůz Mii se vyrábí v závodě Volkswagenu v Bratislavě na Slovensku. Seat naopak ve Španělsku vyrábí vůz Audi Q3.