Sedm miliard eur za francouzský Alstom nestačí, Paříž chce víc

Alstom

Alstom Zdroj: Jiri Slama/E15

Zájemci o francouzskou strojírenskou firmu Alstom budou muset své nabídky ještě vylepšit. Řekl to agentuře Reuters zdroj z francouzské prezidentské kanceláře poté, co prezident François Hollande přijal šéfy německého Siemensu a japonské Mitsubishi Heavy Industries. Ty v pondělí předložily Alstomu společnou nabídku na třístrannou transakci za sedm miliard eur (192 miliard Kč).

Zdroj uvedl, že Siemens a Mitsubishi seznámily se svou nabídkou prezidenta dnes dopoledne a že v příštích dnech představí svůj návrh americký konglomerát General Electric (GE). Ten chce odkoupit energetickou divizi Alstomu za 17 miliard dolarů (asi 344 miliard Kč).

„Jednání mezi státem a jednotlivými společnostmi budou tento týden pokračovat,“ uvedl zdroj. „Nabídky se musí vylepšit,“ dodal.

V rámci navrhované transakce by Siemens koupil od Alstomu jeho výrobu plynových turbin za 3,9 miliardy eur. Mitsubishi by s Alstomem založila tři společné podniky ve výrobě různých energetických zařízení, koupila v celé firmě desetiprocentní podíl a vložila by do ní 3,1 miliardy eur.

Zleva: Ředitel Siemensu Joe Kaeser, šéf Mitsubishi Shunichi Miyanaga, předseda dozorčí rady Siemensu Gerhard CrommeZleva: Ředitel Siemensu Joe Kaeser, šéf Mitsubishi Shunichi Miyanaga, předseda dozorčí rady Siemensu Gerhard Cromme | ctk/APŠéfové firem před návštěvou Hollanda, zleva: Ředitel Siemensu Joe Kaeser, šéf Mitsubishi Shunichi Miyanaga, předseda dozorčí rady Siemensu Gerhard Cromme (zdroj: ČTK/AP)

Pro vylepšování nabídky není důvod

Šéf Siemensu Joe Kaeser na pozdější tiskové konferenci řekl, že k diskusím o vylepšování nabídky jeho firmy a Mitsubishi na Alstom není důvod. Prohlásil, že jejich nabídka je už nyní lepší než návrh GE.

Alstom by dal přednost nabídce od GE, ta se však nelíbí francouzské vládě, která usilovala o získání konkurenční nabídky. Správní rada Alstomu by měla nabídky projednat do konečného termínu 23. června.

Silná závislost na státních firmách
Francouzská vláda musela před deseti lety Alstom zachraňovat, firma ale potřebuje kvůli vysokým dluhům, silné konkurencí a slabé poptávce další injekci. Energetická divize Alstomu vyrábí turbiny pro uhelné, plynové, větrné i jaderné elektrárny a systémy pro přenos elektřiny. Alstom po celém světě zaměstnává kolem 93 tisíc lidí, z toho asi pětinu ve Francii, a je silně závislý na zakázkách od francouzské elektrárenské společnosti EDF a železniční skupiny SNCF.