Šéf Budvaru ustoupil ministerstvu

Budvar, pivo, pivovarnictví

Budvar, pivo, pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Ministr Petr Bendl se dnes setkal s ředitelem národního podniku Budějovický Budvar Jiřím Bočkem. Výsledkem schůzky je stanovení dalšího postupu kontroly hospodaření v Budějovickém Budvaru, k níž ředitel Boček přislíbil součinnost.

Kontrolní skupina byla posílena o zaměstnance Ministerstva zemědělství. Zároveň se ministr Bendl s ředitelem Bočkem dohodli, že v průběhu kontroly nebudou dále eskalovat mediální spory a k výsledku kontroly se vyjádří až po jejím skončení, které lze očekávat v horizontu několika týdnů.

Dokumenty ke kontrole nedáme, chceme nejprve vysvětlit důvod, proč má být hospodaření Budvaru prověřováno. Tak se dají parafrázovat nedávná slova ředitele budějovického pivovaru Jiřího Bočka. Pro odboráře a řadu opozičních politiků se tak stal hrdinou, ale jako ředitel státem vlastněného podniku se ministerstvu vzepřít nesmí.

Na kontrolu svého majetku má právo každý majitel a ředitel firmy si termín, vybírat namůže. „A teď si představme, že například Petr Kellner, majitel PPF, se rozhodne, že zahájí kontrolu ve firmě, která mu stoprocentně patří. Zástupci PPF přijedou do podniku a ředitel jim sdělí, že mají smůlu, protože se mu nelíbí lidé, kteří podnik mají kontrolovat, a že dokud mu nevysvětlí, proč tam má být kontrola, nevydá vyžádané podklady. Tipněte si, jak dlouho by takový šéf podniku byl ještě ve funkci. Třicet, dvacet nebo deset minut? Ochranka by mu sebrala klíče, telefon, auto, zapečetila by jeho kancelář a vyvedla by ho z budovy. Pak by proti němu následovaly tvrdé právní kroky,“ píše István Léko na serveru Česká pozice.cz

Hra na neomezeného vládce

Boček se staví přesně do této role, když odmítá vydat ministerské kontrole požadované dokumenty, dokud mu ministr Bendl nevysvětlí důvod prověrky. Boček také tvrdí, že průběh kontroly je v rozporu se zákonem. Budvar totiž prý nedostal žádné informace o lidech, kteří prověrku provádějí, ani o tom, kdy prověrka skončí. „Kontrola má svoje pravidla a my nechceme zpřístupnit data na základě zatím takto špatně zadané kontroly,“ uvedl ředitel.

Ministr Bendl zatím přísně manažersky nepostupuje, jinak by ředitele Bočka za jeho odboj okamžitě odvolal.
Bendl zatím jen kritizuje to, že státní Budvar se nemusí řídit zákony o veřejných zakázkách, ačkoli disponuje dvoumiliardovým ročním rozpočtem.

Boček si však v boji s majitelem firmy, státem věří a odmítá, že by měl podlehnout případnému tlaku z ministerstva a vedení pivovaru po 20 letech opustit. „Skutečně nemám důvod pro to, abych odstupoval. Firma má výborné výsledky,“ uvedl ředitel.