Šéf CEFC odejde z vedení firmy, v Číně je vyšetřován. Poradcem Zemana zůstává

Jie Ťien-ming

Jie Ťien-ming Zdroj: ČTK

CEFC
2
Fotogalerie
Zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Mynář a jeho hradní tým se to dozvěděli při své návštěvě Číny minulý týden, sdělil v prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Poradcem prezidenta Jie Ťien-ming zůstane do prošetření záležitosti. 

Mynáře do Číny doprovodil poradce prezidenta Martin Nejedlý a místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík.

Podle Ovčáčka jeli na základě Zemanova rozhodnutí do Číny jednat s představiteli regionální vlády Šanghaje, kde sídlí společnost CEFC. Přítomni byli i další představitelé "příslušných úřadů a institucí". "Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťien-ming je vyšetřován pro podezření z porušení zákona," uvedl Ovčáček. Dodal, že "vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China" a že se "všechny zúčastněné strany shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road" v Česku.

"Vyčkáváme prošetření celé záležitosti," sdělil Ovčáček na dotaz, zda prezident Jie Ťien-minga ve funkci svého proadce ponechá.

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti.

"Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice," dodal Ovčáček. Důkazem toho podle něj je, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje "silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí". Její zapojení bude znamenat otevření nových příležitostí a využití synergií. Týden.cz uvedl, že touto firmou je 156. největší společnost světa CITIC Group, kterou vlastní čínský stát.

Zemanovým emisarům se v Číně dostalo neurčitého potvrzení toho, o čem dávno informovala světová i domácí média, uvedl Martin Hala, ředitel Sinopsis, projektu Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia. Navíc ale přivezli z Číny řešení situace české odbočky CEFC Europe, což bylo nejspíš skutečným cílem jejich mise, dodal. Vstup investičního kolosu CITIC označil Hala za "plíživé zestátnění".

"Rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem. Vidíme řadu synergií mezi jeho aktivitami a aktivitami CEFC Europe nejen v Číně, ale po celém světě," uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá. Deklarována byla podle ní plná podpora i neziskových aktivit, jako jsou Centrum tradiční čínské medicíny a SK Slavia Praha. Tvrdík k tomu na twitteru uvedl, že nevidí důvod pro změnu cílů a rozvojové strategie fotbalové Slavie. "Není žádný důvod pro znepokojení," doplnil.

Jie Ťien-ming: Muž s temnou minulostí i poradce Miloše Zemana

- Skupina CEFC China Energy Company Limited působí především v energetice, financích a průmyslu. V posledních letech podniká také v Česku, kde vlastní podíly v řadě firem, investovala rovněž do nemovitostí. Webové stránky společnosti uvádějí, že firmu založil Jie Ťien-ming v roce 2002, dosud byl předsedou představenstva.

- Od dubna 2015 je podnikatel i poradcem prezidenta Miloše Zemana. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve uvedl, že Jie je prezidentovým speciálním poradcem "pro Čínskou lidovou republiku, pro ekonomické otázky a otázky ekonomického rozvoje".

- Hongkongský deník South China Morning Post před časem uvedl, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen již 16. února letošního roku a je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické kriminality.

- Ruský zpravodajský sever RBK pak napsal, že podle jedné z verzí za vzestupem i pádem předsedy představenstva CEFC stojí jeho vazby na čínské tajné služby. Jeho zatčení měl podle některých informací skutečně nařídit přímo prezident Si Ťin-pching.

- Únorové zatčení šéfa CEFC potvrdili serveru Neovlivni.cz nedávno také podnikatelé a státní úředníci, kteří podrobnosti zjišťovali přímo v Číně. Dnes Hrad uvedl, že zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili, že Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy.

- Jie patří podle čínských investigativních novinářů k "nejtajemnějším čínským boháčům". Novináři zjistili, že svoji první firmu založil v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

- Jie Ťien-ming se narodil 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien. Podle ruských zdrojů je údajně synem převozníka a po ukončení střední školy sloužil v armádě. Podle jedné z verzí se pak odstěhoval do Hongkongu, kde založil firmu. Podle jiných informací pracoval nejdříve jako lesník v rodném městě, kde pak měl štěstí při vlně privatizace, která mu umožnila koupit si první podnik.

- V roce 2016 americký magazín Fortune zařadil Jie Ťien-minga na druhé místo svého seznamu "40 pod 40", tedy 40 nejvlivnějších lidí světa mladších 40 let. Podnikatel v rozhovoru pro magazín uvedl, že na svou první investici před deseti lety obdržel peníze od státní banky a bohatých investorů. Nevysvětlil však, jak málo známý mladý podnikatel mohl získat úvěr v bance i důvěru investorů.

- Čínské zdroje v minulosti uvedly, že Jie Ťien-ming je vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zapříčinil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace. Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

- Z informací, které firma CEFC zveřejnila v roce 2012, vyplývá, že Jie v letech 2003 až 2005 pracoval jako zástupce generálního tajemníka Čínské asociace pro mezinárodní přátelské styky. Orgán je podřízen mocné Ústřední vojenské komisi Komunistické strany Číny. Oficiálním úkolem asociace je propagovat čínské úspěchy v rozvoji socialismu, ve skutečnosti se ale jedná o zpravodajskou službu vojenské komise.

- Skupina CEFC je podle vlastních údajů největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Po celém světě zaměstnává zhruba 50.000 lidí. Jako hlavní sídlo svých evropských aktivit si firma vybrala Česko.