Šéf majitele plzeňského Stocku odstoupil, kvůli propadu v Polsku

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Generální ředitel předního středoevropského výrobce lihovin Stock Spirits Group Chris Heath s okamžitou platností odstoupil. Než se podaří najít odpovídající náhradu, nahradí ho ve funkci Miroslaw Stachowicz, od listopadu 2015 nezávislý nevýkonný ředitel společnosti. Skupina vlastní v Česku firmu Stock Plzeň-Božkov.

Společnost Western Gate Private Investments, která je největším individuálním akcionářem Stock Spirits, na počátku měsíce vyzvala generálního ředitele k odchodu a uvedla, že firma potřebuje „novou perspektivu“, aby se vypořádala s poklesem svých aktivit v Polsku. Požádala také o jmenování nových členů správní rady, kteří by firmě pomohli zlepšit výkon v Polsku.

Stock Spirits na to reagoval oznámením, že odkládá výroční valnou hromadu ze 17. května na 23. května, aby mohl připravit odpovědi na poslední požadavky akcionářů. Koncem minulého týdne také jmenoval nového ředitele operací v Polsku, kterým se stal Marek Sypek.

Návrat k zisku

Stock Spirits je jedním z předních producentů značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě. Kromě Polska a České republiky působí také na Slovensku, v Itálii, v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině, produkci vyváží do více než 40 zemí po celém světě. Globální objem prodeje v současnosti přesahuje 100 milionů litrů ročně. Firma patří mezi přední světové producenty vodky.

Minulý týden Stock Spirits oznámil, že se v prvním čtvrtletí díky oživení na polském trhu vrátil k zisku. Provozní zisk činil 6,3 milionu eur (170,3 milionu korun) ve srovnání se ztrátou 4,2 milionu ve stejném období loni. Celkové příjmy se zvýšily o 29 procent na 55,3 milionu eur (1,5 miliardy korun).