Šéf OpenAI chce vyrábět polovodiče, shání miliardy na stavbu sítě továren

Šéf OpeaAI Sam Altman

Šéf OpeaAI Sam Altman Zdroj: Reuters

Šéf společnosti OpenAI Sam Altman se snaží sehnat miliardy dolarů na výstavbu sítě továren, které by vyráběly polovodiče. S odkazem na své zdroje o tom píše agentura Bloomberg. Altman, jehož firma vyvinula populární chatovací systém ChatGPT, podle nich jedná z obavy, že s rozšiřováním umělé inteligence (AI), která čipy pro své fungování potřebuje, nastane jejich nedostatek.

Altman podle zprávy jednal s několika velkými potenciálními investory v naději, že se mu podaří získat obrovské částky potřebné pro výstavbu továren na výrobu čipů. Projekt by zahrnoval spolupráci se špičkovými výrobci čipů a síť továren by měla globální rozsah, uvedli někteří lidé, se kterými Bloomberg mluvil.

Altmanova snaha o získání finančních prostředků odráží jeho obavy, že s tím, jak se umělá inteligence rozšiřuje, nebude čipů dost, uvedly zdroje Bloombergu. Některé aktuální prognózy výroby čipů naznačují, že nebude schopna uspokojit poptávku.

Výstavba a údržba továren na výrobu polovodičů je mnohem nákladnější než přístup, který upřednostňují mnohé jiné firmy. Společnosti Amazon nebo Microsoft, který je největším investorem do OpenAI, obvykle navrhnou vlastní čip, jehož výrobu pak zadávají externím podnikům.

Kdo je OpenAI a co má společného s Microsoftem

Původně neziskovou společnost, která měla zajistit bezpečný vývoj umělé inteligence, založili v roce 2015 podnikatelé Elon Musk a Sam Altman, který ji dosud řídí. Proslavila se zejména poté, co na konci roku 2022 zpřístupnila veřejnosti nástroj ChatGPT, který je schopný vést konverzaci téměř na lidské úrovni a vytvářet podle zadání například tabulky a další obsah. OpenAI také vyvinula generátor DALL-E, který dokáže vytvářet obrázky na základě textového příkazu. V současné době je hlavním partnerem OpenAI společnost Microsoft, která se zavázala do vývojáře AI nástrojů investovat 13 miliard dolarů.