Šéfové ČEZ opět vydělávají miliony na akciích své firmy

Martin Novák, finanční ředitel ČEZ

Martin Novák, finanční ředitel ČEZ Zdroj: ČEZ

Manažeři ČEZ začali po letech znovu vydělávat miliony na obchodech s akciemi vlastní firmy. Opční program vynesl devítce firemních manažerů nejvíce za posledních osm let.

Takzvaný opční program, díky kterému mají nejvýše postavení členové vedení polostátního molochu každoročně nárok na příděl akcií ČEZ za zvýhodněnou cenu, jen letos vylepšil platy devítky jeho manažerů o bezmála 24 milionů korun.

Za pět letošních měsíců si tak šéfové prodejem takřka 270 tisíc akcií ČEZ v celkovém objemu na prahu 150 milionů korun vydělali čtyřikrát více než za celý loňský rok. Deník E15 částku spočítal z hlášení jednotlivých šéfů ČEZ České národní bance.

Více si představení ČEZ přivydělali naposledy před osmi lety. Nyní ale energetický gigant vydělává méně než polovinu tehdejší sumy.

Ředitelé využívají relativně rychlého růstu cen akcií, které od počátku roku podražily o více než deset procent. Čím rychleji totiž akcie rostou, tím výhodněji mohou šéfové akcie vzhledem k nastavení opčního programu nakoupit a obratem je zpeněžit na burze.

„Opční program je standardním nástrojem motivace managementu, který propojuje jeho zájmy se zájmy akcionářů. Pokud nevydělávají na růstu tržní ceny akcionáři a investoři, nevydělá ani management,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Výdělkový primát drží letos finanční ředitel firmy Martin Novák, který si přeprodejem akcií získaných v opčním programu během května pomohl k bezmála deseti milionům korun. Většinu akcií přitom držel pouhý jeden den. Obdobnou transakcí si místopředseda představenstva v únoru pomohl k více než pěti milionům.

Zisky manažerů ČEZ z opčních operací v roce 2018 (v milionech korun)Zisky manažerů ČEZ z opčních operací v roce 2018 (v milionech korun)|E15

„ČEZ je stále stát ve státě. Je to podnik, se kterým se nebývale silně pojí politické zájmy. Opční program ČEZ je tak výslednicí působení těchto politických zájmů,“ soudí ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Podle kritiků vede konstrukce programu k tomu, že manažeři slíznou smetanu v tučných časech, slabší období se jich ale nedotknou.

„Otázkou je, zda by nebylo lepší rovnou část odměn vyplácet v akciích, čímž by se management účastnil i v případě poklesu jejich ceny,“ říká analytik České spořitelny Petr Bártek.

Zisk ČEZ a výtěžek manažerů z opčního programuZisk ČEZ a výtěžek manažerů z opčního programu|E15

Koncem loňského roku si na akciích přivydělal rovněž šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš. Jednou velkou transakcí v objemu kolem sedmdesáti milionů korun si za jediný den přivydělal přes čtyři miliony korun.

Cena přídělu se stanovuje každoročně jako vážený průměr z cen, za něž se uskutečnily obchody s akciemi ČEZ na regulovaném trhu v době jednoho měsíce přede dnem daného přídělu opcí.